Organizația Mondială a Săntății atrage atenția că, la nivel global, depresia este prima cauză de morbiditate și incapacitate. Explicația: lipsa suportului asigurat persoanelor cu tulburări mentale și teama de stigmatizare le împiedică să aibă acces la tratamentele de care au nevoie pentru a duce o viață socială normală.
Potrivit ultimelor estimări, peste 300 de milioane de persoane se confruntă cu depresia. În numai zece ani – 2005-2015 -, numărul persoanelor afectate de această boală a crescut cu 18%...
Pentru directorul general al OMS, Margaret Chan, aceste cifre sunt un semnal de alarmă și recomandă ca această boală să fie tratată ca o urgență. În afara datelor privitoare la numărul persoanelor afectate, OMS arată că aproximativ 50% dintre persoanele afectate de depresie nu fac tratamente contra acestei boli.
Motivele: prejudecățile și discriminarea legate de această patologie care îi face pe bolnavi să nu vorbească despre aceasta. Și, fără tratatament, riscurile suicidare sunt în creștere.
În comunicatul, prilejuit de Ziua Mondială a Sănătății (7 aprilie) consacrată în acest an depresiei, OMS insistă asupra necesității de a se investi pentru ținerea sub control a bolii, cu atât mai mult cu cât scăderea productivității persoanelor afectate de depresie înseamnă o pierdere de aproape 1.000 de miliarde de dolari.