„O bulă de protecție”: câinii care adulmecă Covid-ul și ajută oamenii de știință

13 Ian 2022 | scris de A.A.
„O bulă de protecție”: câinii care adulmecă Covid-ul și ajută oamenii de știință

Cu un simț al mirosului de până la 100.000 de ori mai sensibil decât al oamenilor, câinii au fost angajați în serviciul de a adulmeca orice, de la droguri până la cancer.

Cu toate acestea, în timp ce cercetătorii au început să exploreze pentru prima dată dacă câinii ar putea fi agenți eficienți în lupta împotriva Covid-19 la începutul pandemiei, abia în ultimele luni au început studii concludente, revizuite de ceretători, să verifice ipoteza dacă patrupezii recunosc Covid-ul atunci când îl miros.

La sfârșitul anului 2021, oamenii de știință de la Universitatea Internațională din Florida au publicat un studiu dublu-orb al detectării Covid-19 de către câini, în care cei patru pui participanți au demonstrat o rată de acuratețe de 97,5% în identificarea biomarkerilor asociați cu Covid-19.

„Este unul dintre cele mai mari procente pe care le-am văzut vreodată și fac această muncă de peste 25 de ani cu tot felul de câini-detectori”, spune Dr. Ken Furton de la FIU, un savant de top în chimie criminalistică specializat în detectarea mirosurilor. „Este cu adevărat remarcabil.”

Un alt studiu de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a constatat că câinii ar putea identifica Covid în 82%-94% din timp, în timp ce cercetările germane recente au stabilit rata de succes a acestora la 95%.

Câinii sunt capabili să generalizeze mirosurile, ceea ce înseamnă că pot detecta toate variantele cunoscute în prezent de Covid-19, similar modului în care pot recunoaște tot felul de explozibili atunci când sunt antrenați, explică Furton.

Cu toate acestea, Omicron a afectat protocoalele de căutare utilizate de Bio-Detection K9 din Ohio, o companie care a antrenat câini pentru a identifica bolile culturilor agricole înainte de pandemie și care a început să ofere servicii de detectare a Covid-19 în octombrie 2020 clienților, inclusiv Nascar și trupele rock Metallica și Instrument.

„Omicron mai mult decât orice altă variantă a schimbat biologia infecției”, explică președintele companiei, Jerry Johnson. Înainte de Omicron, echipa de 14 câini a lui Johnson a fost dresată să se apropie de un șir de oameni și să le adulmece mâinile sau picioarele – unde oamenii au multe glande sudoripare – înainte de a sta în fața celor pe care îi considerau infectați. Deoarece Omicron se exprimă mai puțin prin plămâni, care transferă virusul în organism și în transpirația noastră, și mai mult prin tubul bronșic, oamenii trebuie acum să ofere câinilor masca purtată pentru a adulmeca.

Câinii lui Johnson sunt capabili să examineze între 200 și 300 de persoane pe oră și au nevoie de pauze la fiecare 20 de minute pentru a-și menține entuziasmul pentru muncă. Atunci când lucrează pentru muzicieni, câinii nu se focusează pe publicului prezent la spectacole live, ci mai degrabă, ei stau în culise, concentrându-se pe un grup mult mai redus de oameni format din staff-ul tehnic, ingineri și anturajul apropiat al formației.

„Acesta nu este un instrument pe care îl veți folosi pentru a atrage 70.000 de fani în Rose Bowl”, spune Johnson. „Dar putem fi foarte eficienți dacă încercați să mențineți o bulă de protecție.” Acea eficacitate are un preț; tariful zilnic pentru una dintre echipele Bio-Detection K9 – care cuprinde un câine și dresorul acestuia – este de 5.000 USD.

Pe baza experienței sale cu câinii detectori, Johnson are o teorie conform căreia caninii sunt deosebit de abili în găsirea de viruși din cauza unei predispoziții biologice de a identifica și evita bolile în rândurile lor. Logica este că unui lup în sălbăticie nu i-ar păsa mai puțin de cocaină și explozivi sau de alte lucruri pe care le antrenăm câinii să le găsească, dar ar fi în mod natural interesat de sănătatea haitei lor.

Unele instituții își antrenează proprii câini pentru a detecta Covid, cum ar fi districtul școlar regional Freetown-Lakeville din Massachusetts, care a lucrat cu FIU pentru a transforma Labradorii Huntah și Duke în inspectori de siguranță școlară vara trecută.

Câinii nu sunt încă un instrument de diagnostic aprobat de FDA, așa că, dacă semnalează pe cineva ca fiind infectat, acea persoană trebuie totuși să facă un test Covid-19 pentru a-l confirma. Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că câinii pot fi mai sensibili la virus decât testele PCR, identificând indivizii infectați chiar înainte ca aceștia să fi acumulat suficientă încărcătură virală pentru a se înscrie la un test.

 

 

Sursă: The Guardian

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră