Franța a format primele echipe de câini capabili să detecteze COVID-19 cu o precizie de 95 la sută, scriu France Culture și Les Echos. Deși ideea a fost preluată cu succes de mai multe țări, în Franța deocamdată câinii special dresați să detecteze virusul SARS-COV-2 sunt folosiți doar în unitățile militare.
Lumea întreagă stă cu ochii pe acest experiment reușit, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății. În spatele acestui prim succes, care deocamdată e privit cu scepticism de autoritățile franceze, stă o echipă formată din trei persoane.
Dar cum sunt antrenați câinii care pot detecta COVID-19? Procesul durează între șase și șapte săptămâni : câinii sunt aduși la central special creat în cadrul Școlii Veterinare și sunt antrenați cu ajutorul unor bucați de tifon îmbibate cu traspirația mai multor persoane, unele contaminate, altele nu. Probele sunt funizate de spitalele partenere.
Până acum, rata de succes este de 95 la sută : câinii au reușit aproape de fiecare dată să detecteze virusul, fapt publicat și în revista științifică PLOS. Din 14 câini pregătiți, șase s-au dovedit ași în detectarea SARS-COV-2 : din 177 de probe de sudoare prezentate, aceștia nu s-au înșelat decât în cazul a 5 la sută din ele.
Avantajul îl reprezintă faptul că animalele pot detecta virusul chiar înaintea testelor real time PCR și pot lansa astfel ”avertismente” că o persoană poate fi purtătoare a virusului înainte ca medicii să confirme acest lucru. Singul dezavantaj : câinii se mai și plictisesc uneori și trebuie doar să înțelegi din semnalele date că nu mai vor să își facă treaba.
Deși proiectul este extrem de promițător, câinii putând fi folosiți spre exemplu în școli unde nu poți testa zilnic sute de copii, sau în cluburi de sport, sau în universități, se pare că autoritățile franceze nu vor încă să transforme câinii în ”dispozitive medicale”.
Singurul sprijin financiar a venit de la câteva companii care au ajutat proiectul, în timp ce Autoritatea Sanitară și guvernul fac ping-pong cu resposabilitatea și refuză să își dea girul acestui proiect. Așa se face că, în Hexagon, doar câțiva câini ai unor unități de pompieri, câini salvatori, au fost antrenați și pentru depistarea COVID, în Corsica, la Seine et Marne, Gironde sau Dordogne.
Și în România, Centrul Chinologic al Poliției Române din Sibiu a început un proiect care are ca scop instruirea unor câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2, în special pentru structurile Poliției de Frontieră și Poliției Transporturi. Un proiect despre care site-ul editiadedimineata.ro a scris AICI