Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus de la oameni. OMS va analiza transmiterea între oameni şi animale

09 Apr 2020 | scris de A.V.
Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus de la oameni. OMS va analiza transmiterea între oameni şi animale

Pisicile se pot infecta cu noul coronavirus, însă câinii nu ar fi vulnerabili la acesta, conform unui studiu publicat miercuri, în aceeaşi zi în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că va analiza transmiterea virusului între oameni şi animalele de companie.

Studiul, publicat pe site-ul revistei Science, a ajuns la concluzia că şi dihorii se pot infecta cu SARS-CoV-2, denumirea ştiinţifică a virusului care provoacă boala COVID-19.

Animalele vulnerabile

Câinii, puii, porcii şi raţele nu ar fi capabili să contracteze virusul, au precizat cercetătorii.

Scopul studiului a fost acela de a se identifica animalele vulnerabile la acest virus, pentru ca ele să poată fi folosite pentru testarea vaccinurilor experimentale create în vederea combaterii pandemiei de COVID-19, care a ucis peste 83.000 de oameni din întreaga lume după apariţia noului virus în China, în decembrie 2019.

Se crede că SARS-CoV-2 s-a răspândit la oameni de la lilieci.

Cu excepţia câtorva infecţii raportate la pisici şi câini, nu au existat dovezi solide conform cărora animalele de companie ar fi purtătoare ale virusului.

Un tigru de la Zoo Bronx din New York, care a dezvoltat o tuse uscată şi pierderea poftei de mâncare după contactul cu un îngrijitor infectat, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, duminică.

Studiu de laborator

Studiul, bazat pe cercetări efectuate în China în ianuarie şi februarie, a relevat că pisicile şi dihorii sunt extrem de vulnerabili la acest virus, după ce oamenii de ştiinţă au încercat să infecteze animalele prin introducerea particulelor virale în organismele lor pe cale nazală.

De asemenea, s-a descoperit că pisicile se pot infecta reciproc prin picături de secreţii respiratorii. Pisicile infectate prezentau urme de virus în gură, nas şi intestinul subţire. În plus, puii de pisică expuşi la virus au prezentat leziuni importante la nivelul plămânilor, nasului şi gâtului.

"Monitorizarea SARS-CoV-2 la pisici ar trebui luată în calcul, fiind un adjuvant la eliminarea COVID-19 la oameni", au scris autorii cercetării.

La dihori, virusul a fost identificat în tractul respirator superior, dar nu a cauzat simptome grave.

La câini, risc mai mic

În cazul câinilor, testele cu anticorpi au demonstrat că aceştia au un risc mai mic de a contracta virusul, în timp ce la porcii, găinile şi raţele cărora li s-a inoculat virusul nu a fost identificată nicio urmă a acestuia.

"Este interesant, însă nu foarte surprinzător, deoarece odată cu epidemia SARS iniţială, pisicile civetă au fost implicate ca fiind unul dintre vectorii care ar fi putut transmise virusul la oameni", a explicat Daniel Kuritzkes, directorul departamentului de boli infecţioase de la Brigham and Women's Hospital din Boston, Statele Unite.

Persoanele infectate să se distanţeze nu doar de oameni, ci şi de animalele de companie!

"Ceea ce oferă aceste date este o bază pentru recomandarea ca persoanele care au COVID-19 să se distanţeze nu doar de ceilalţi membri ai familiei, ci şi de animalele lor de companie, pentru a nu le transmite virusul, în special în cazul pisicilor şi al altor feline", a spus el.

De altfel, şi în România a fost emisă o astfel de recomandare din partea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Persoanele care au confirmarea sau suspiciunea infectării cu noul coronavirus trebuie să restricţioneze contactul cu animalele de companie şi cele domestice, în acelaşi mod în care procedează în cazul contactului cu alte persoane, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

OMS va aprofunda studiile. Animalele SUNT VICTIME, la fel ca noi! Nu vă răzbunaţi pe ele!

OMS a anunţat miercuri că lucrează în colaborare cu partenerii săi pentru a analiza cu mai multă atenţie rolul animalelor de companie în această criză sanitară.

În baza dovezilor obţinute până în prezent, epidemiologul OMS Maria Van Kerkhove a declarat într-o conferinţă de presă: "Nu credem că ele joacă un rol în transmisie, dar estimăm că ar fi capabile să fie infectate de la o persoană infectată".

Mike Ryan, directorul programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a îndemnat oamenii să nu se răzbune pe animalele de companie în contextul epidemiei de COVID-19: "Sunt fiinţe cu drepturi depline şi merită să fie tratate cu bunătate şi respect. Sunt victime, la fel ca noi". 

Îngrijiţi animalele ca pe voi înşivă!

„Atunci când este posibil, ar trebui să lăsaţi animalele în grija altor membri din casă sau din gospodărie. În cazul în care trebuie să aveţi grijă singuri de animalele dumneavoastră, este indicat să vă spălaţi pe mâini înainte şi după contactul cu acestea, precum şi să respectaţi normele generale de igienă. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu animalul de companie sau cel domestic. În cazul în care nu sunteţi infectat, interacţiunea cu animalele dumneavoastră se poate realiza în condiţiile normale, cu respectarea normelor de igienă recomandate”, se menţionează într-un comunicat al ANSVSA.

De asemenea, reprezentanţii ANSVSA recomandă unele măsuri de precauţie în ceea ce priveşte animalele de companie şi cele domestice. Astfel, apa şi alimentele pentru animale trebuie să fie curate, precum şi obiectele folosite pentru acestea. Persoanele care îngrijesc animalele trebuie să se spele pe mâini după ce au manipulat alimentele, proviziile şi dejecţiile animalelor şi să schimbe cât mai des aşternutul folosit pentru acestea.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră