Leguminoasele sunt apreciate pentru beneficiile pentru sănătate, datorită bogăţiei de vitamine din grupa B, de minerale (în special calciu, potasiu şi magneziu) şi de fibre. Iată că, de curând, cercetătorii spanioli de la Univesitatea Roviar Virgili (URV) au demonstrat şi rolul protector al leguminoaselor contra diabetului de tip 2.
Cercetătorii spanioli au studiat efectele diferitelor leguminoase (linte, năut, fasole şi mazăre) în legătură cu diabetul de tip 2 în cazul persoanelor cu risc cardiovascular major.
Un consum redus de leguminoase este considerat, în cadrul acestui studiu, ca fiind echivalent cu 12,73 de grame zilnic, respectiv aproximativ 60 de grame de leguminoase pe săptămână.
Cu 35% risc mai mic de diabet de tip 2
Un consum mărit constă în 28,75 de grame zilnic. Cercetătorii au evaluat efectele înlocuirii alimentelor bogate în proteine şi glucide cu leguminoase asupra bolii.
Pentru aceasta, au fost monitorizaţi 3.349 de participanţi, având un risc ridicat de boală cardiovasculară, dar care nu sufereau de diabet de tip 2, la începutul studiului. În mod special, lintea a fost asociată cu reducerea riscului de diabet de tip 2.
Participanţii care au consumat o canitate mare de linte, adică săptămânal, au beneficiat de o reducere cu 33% a riscului, comparativ cu persoanele care consumau mai rar.
Cercetătorii au mai observat că înlocuirea unei jumătăţi de porţie zilnic de alimente bogate în proteine sau glucide (ouă, pâine, orez, cartofi) cu o jumătate de porţie de leguminoase ar permite, de asemenea, reducerea riscului de diabet de tip 2.