Un hormon produs de ficat, capabil să reducă pofta de dulciuri şi alcool

04 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
  Un hormon produs de ficat, capabil să reducă pofta de dulciuri şi alcool
Este vorba de o substanţă – FGF21 - , care s-a dovedit un ajutor de nădejde în cazul rozătoarelor, ele consumând mai puţin zahăr şi chiar mai puţin alcool, în timpul testelor de laborator, precizează site-ul metronews.
Hormonul este produs de ficat atunci când omul consumă o mare cantitate de glucide. El expediază un semnal creierului care taie pofta de dulce. 
 
Cercetătorii de la Universitatea din Iowa (SUA) au decis să injecteze acest hormon unor rozătoare de laborator. Rozătoarele injectate au continuat să consume dulciuri, dar de 7 ori mai puţin comparativ cu cele nestimulate hormonal. 
 
O altă echipă de cercetători, de această dată de la Universitatea Texas Southwestern Medical (SUA), a ajuns la aceeaşi concluzie nu numai în privinţa dulciurilor, ci şi a alcoolului. Astfel, rozătoarele injectate cu acest hormon au mâncat mai puţine dulciuri şi au băut mai puţin alcool. 
 
În plus, s-a mai observat că la animalele de laborator ce prezentau concentraţii foarte mari ale FGF21 scădea rata dopaminei. Or, această substanţă activează în creier noţiunea de recompensă, adesea dereglată în cazul persoanelor cu comportamente adictive. S-a remarcat, de asemenea, o supraproducţie de dopamină la alcoolici sau la dependenţii de alte substanţe.
Chiar dacă se apreciază că este prematur pentru formularea unor concluzii definitive, totuşi aceste experimente pot fi dătătoare de speranţă şi în cazul omului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră