În Italia copiii nevaccinați nu vor mai fi primiți la școală

13 Mar 2019 | scris de M.C.
În Italia copiii nevaccinați nu vor mai fi primiți la școală

Părinții trebuie să facă dovada vaccinării, dacă vor să-și trimită copiii la creșe și grădinițe sau dacă vor să scape de amenzi, anunță BBC. Autoritățile italiene au luat această decizie la capătul câtorva luni de dezbateri, iar începând cu 11 martie obligativitatea a intrat în vigoare.

Părinţii riscă să fie amendaţi cu până la 500 de euro dacă îşi trimit la şcoală copiii nevaccinaţi. Copiilor sub şase ani li se poate refuza înscrierea la şcoală.

Noua lege a apărut pe fondul unei creşteri a numărului de cazuri de rujeolă, însă oficialii italieni afirmă că ratele de vaccinare s-au îmbunătăţit de la introducerea noilor prevederi.

În baza aşa-numitei legi Lorenzin - denumită după fostul ministru al Sănătăţii care a introdus noua legislaţie - copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la şcoală. Este vorba despre vaccinările pentru varicelă, poliomielită, rujeolă, oreion şi rubeolă.

Copiii cu vârsta sub şase ani vor fi excluşi din creşă şi grădiniţă dacă nu se face dovada vaccinării lor.

Copiilor cu vârste între şase şi 16 ani nu li se poate interzice să meargă la şcoală, dar părinţii riscă să fie amendaţi dacă aceştia nu sunt vaccinaţi în mod corespunzător.

Data limită pentru a prezenta dovada că au fost vaccinaţi a fost stabilită pentru 10 martie după o amânare anterioară, însă având în vedere că termenul limită a căzut în week-end, acesta a fost stabilit pentru luni - 11 martie.

"Acum toată lumea a avut timp să îndeplinească condiţiile", a declarat pentru ziarul "La Repubblica" ministrul Sănătăţii, Giulia Grillo, care a rezistat presiunii politice din partea vicepremierului Matteo Salvini de a prelungi termenul limită.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră