Gripa sezonieră este mai periculoasă decât COVID-19, produsă de noul coronavirus?

02 Mar 2020
Gripa sezonieră este mai periculoasă decât COVID-19, produsă de noul coronavirus?

Rata de deces pentru coronavirus este între 2,5 și 3%, de aproape treizeci de ori mai mare decât cea pentru gripa sezonieră, care este de 0,1%. 

În timp ce numărul de cazuri de coronavirus a depășit luni 3 martie 3000 de decese în lume, unii reamintesc că gripa sezonieră este mai mortală decât epidemia de Covid-19 pentru a reduce îngrijorarea care crește la patru colțurile planetei. Dar acest argument este cu adevărat confirmat?

Acesta este într-adevăr cazul dacă comparăm numărul de decese cauzate de gripa sezonieră în Franța (55 de decese din noiembrie, conform ultimului raport săptămânal de la Public Health France), cu cel al deceselor legate de Covid-19.

Coronavirus: o criză în criză pentru spitale

În fiecare an, gripa sezonieră afectează între 2 milioane și 6 milioane de oameni în Franța și ucide în medie 10.000.

În ceea ce privește coronavirusul, acesta a omorât până în prezent peste 3.000 de persoane în întreaga lume, inclusiv două pe teritoriul francez. La nivel global, gripa sezonieră este responsabilă de 290.000 până la 650.000 de decese pe an, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății
(OMS).

RATA LATALITĂȚII COVID-19 MAI MULTE DE INFLUENȚĂ

Dar, pentru a afla dacă gripa sezonieră este mai virulentă decât coronavirusul, trebuie să analizezi rata mortalității cazului, proporția de decese cauzate de boală din numărul total de cazuri afectate de boală.

Rata de deces pentru coronavirus este între 2,5 și 3%, de aproape treizeci de ori mai mare decât cea pentru gripa sezonieră, care este de 0,1%.

Pe de altă parte, indicele de contagiozitate (numărul de persoane infectate de un pacient) al coronavirusului este cuprins între 1,5 și 3,5, de două ori mai mare decât rata gripei sezoniere (1), conform mai multor studii publicat în februarie (Centrul chinez pentru prevenirea și controlul bolilor, CSSE, The Lancet, New England Journal of Medicine, Public Health Canada, Anses).

Un alt indicator de luat în calcul este profilul persoanelor afectate de cele două boli. De fapt, copiii sunt foarte puțin afectați de noul coronavirus, cei sub 10 ani reprezentând mai puțin de 1% dintre pacienți, potrivit unui studiu recent realizat de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CCDC). În
schimb, gripa sezonieră afectează mult mai mult copiii, dar cu o rată de mortalitate foarte mică.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră