AVC: Eliminarea cheagului de sânge, posibilă și după primele șase ore, dar nu mai târziu de 24 de ore de la eveniment

13 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
AVC: Eliminarea cheagului de sânge, posibilă și după primele șase ore, dar nu mai târziu de 24 de ore de la eveniment

A reduce riscul de complicații după un accident vascular cerebral presupune intervenția în primele șase ore de la acest eveniment. Iată, un studiu recent arată că este posibilă eliminarea cheagului și în intervalul de până la 24 de ore de la debutul accidentului vascular cerebral, transmite pourquoidocteur. 

În prezent, se recomandă extragerea cheagului de sânge în șase ore de la accidentul vascular cerebral (fiecare secundă de oprire a fluxului sangvin corespunde morții a mii de celule nervoase!). Iată că în unele cazuri ar fi posibilă prelungirea până la 24 de ore a acestei intervenții, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medecine. Ceea ce ar putea reduce invadlitatea unor pacienți. 

Studiul DAWN a fost efectuat pe 206 persoane cu AVC, sosite la spital între 6 și 24 de ore după accidentul vascular cerebral. O parte dintre aceste persoane au fost supuse unui tratament medical clasic și în cazul celorlalți pacienți s-a efectuat trombectomie (tratament chirurgical care vizează extragerea unui trombus – cheag de sânge).  Pentru 48,6% dintre persoanele din a doua grupă, zilele următoare AVC-ului s-au caracterizat prin reducerea handicapului. Aceste persoane au putut să-și recupereze autonomia după 90 de zile de la tratament. O cifră care ajuns doar la 13,1% în cazul pacienților care au beneficiat de tratamentul convențional, fără trombectomie. 

AVC-ul rămâne o urgență medicală
Totuși, co-autorul studiului, Tudor Jovin, recomandă pacienților prudență. Când zona creierului afectată de AVC este mică, ne dăm seama că tromboectomia poate face diferența, chiar după fereastra celor șase ore. 
Totuși, aceasta nu reduce necesitatea transportării de urgență la spital a pacienților afectați de AVC. Penru că fiecare secundă este esențială pentru salvarea unei persoane victimă a AVC... și mai ales pentru a salva cât mai multe celule nervoase din creierul acestuia. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră