Experţi medicali chinezi subliniază că trebuie folosite terapii diferite pentru tratarea pacienţilor cu simptome diferite ale bolii produse de noul coronavirus, COVID-19, transmite agenţia chineză Xinhua, preluată de AGERPRES.
"Pacienţi cu simptome uşoare trebuie supuşi carantinei centralizate, cu monitorizarea semnelor vitale, şi transferaţi în spitale desemnate dacă simptomele se deteriorează", a spus într-o conferinţă de presă în capitala chineză Wang Guiqiang, expert în boli infecţioase la Spitalul Universitar din Beijing.
Pacienţii grav bolnavi şi în stare critică trebuie trataţi în spitale desemnate pentru că rata de mortalitate în rândul acestora este relativ ridicată şi boala avansează rapid, a explicat expertul.
"Pacienţii cu simptome diferite trebuie trataţi în facilităţi diferite", a insistat Wang. "Altfel, mare parte din resursele medicale cum sunt paturile de spital vor fi folosite pentru cazuri uşoare, iar cazuri severe şi critice, care au nevoie mai mare de tratament proactiv, pot rămâne netratate. Acest lucru va duce la o rată crescută de mortalitate", a subliniat Wang.
Acesta a atras totodată atenţia asupra necesităţii de a aplica terapiile adecvate, cum sunt oxigenoterapia, suportul respirator şi susţinerea organelor vitale. Oxigenoterapia trebuie aplicată tuturor pacienţilor cu COVID-19, iar suportul respirator este foarte important pentru tratarea cazurilor severe, de la folosirea măştilor şi a ventilatoarelor până la aparatele ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană), a notat expertul chinez.
"Dacă starea unui pacient se agravează, terapia cu oxigen nu este suficientă", situaţie în care trebuie eliberate căile respiratorii şi folosit un ventilator, a adăugat Wang.
Expertul chinez a subliniat în acelaşi timp importanţa de a proteja şi organele vitale simultan cu tratamentul pentru COVID-19, dat fiind că mulţi pacienţi au murit din cauza unor afecţiuni preexistente, devenite fatale ca urmare a hipoxemiei.