Tuse, febră, infecţii respiratorii şi dificultăţi de respirare sunt simptomele cele mai curente ale COVID-19. Toate sunt foarte similare unei gripe, dar noul coronavirus nu poate fi diagnosticat clar decât graţie unor teste ADN specifice, care se fac prin prelevări de secreţii din gât şi nas şi care sunt analizate prin PCR (polymerase chain reaction), o tehnică de biologie moleculară.
Acestor simptome clasice s-ar putea să li se adauge unul mai rar: conjunctivita. Cel puţin asta susţine American Academy of Ophtalmology, într-un comunicat, citat de Science et Avenir.
"Mai multe rapoarte sugerează că virusul poate cauza cazuri de conjuctivită şi ar putea fi transmis prin aerosol via conjunctivă (o membrană transparentă, care acoperă interiorul pleoapelor şi o parte din globul ocular, explică experţii.
Ca la gripă, transmiterea coronavirusului se face în principal prin aerosoli, particule fine în suspensie în aer, emise atunci când o persoană bolnavă tuşeşte sau strănută.
"Pacienţii care merg la oftalmolog pentru o conjunctivită şi care prezintă şi febră sau simptome respiratorii, cum ar fi tusea sau sufocarea, şi care au călătorit recent în străinătate, în special în zonele în care coronavirusul a circulat mult, cum ar fi China, Iran, Italia, Japonia sau Coreea de Sud, sau au avut contact cu un membru al familiei care a revenit din aceste ţări, ar putea avea COVID-19", se mai arată în comunicat.
Deocamdată nu există niciun caz de transmitere prin ochi, dar ca măsură de precauţie se recomandă atingerea ochilor, nasului, gurii, feţei, şi spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun din abundenţă.
Conjunctivita poate fi de origine virală, bacteriană, alergică sau iritativă (după un contact cu un produs toxic sau şoc traumatic).
Dar două studii recente sugerează că noul coronavirus poate cauza conjunctivite.
Primul, publicat în Journal of Medical Virology se referă la 30 de pacienţi spitalizaţi în China pentru infecţie cu COVID-19. Unul are conjunctivită şi prezintă virusul Sars-CoV-2 în secreţiile oculare.
Celălalt studiu, mai vast, publicat în New England Journal of Medicine, raportează cazuri de "congestie a conjunctivei" la nouă pacienţi dintr-un grup de 1.099 de bolnavi din China, ceea ce reprezintă 0,8% dintre cazuri.