Hipertensiunea arterială este extrem de frecventă, ea deschizând calea unor boli cardiovasculare severe. În România, bolile cardiovasculare provoacă 60% din totalul deceselor.
Dacă nu este tratată în mod corect, hipertensiunea provoacă numeroase complicaţii grave: accidentul vacular cerebral, infarct, insuficienţă cardiacă sau renală, retinopatie, arteroscoleroză, tulburări erectile etc.
Hipertensiunea poate fi prevenită şi cu ajutorul unei alimentaţii adecvante. În primul rând alimente fără sare, dar şi alimente bogate în trei minerale esenţiale: calciu, magneziu, potasiu. Iată principalele alimente care oferă cele trei minerale care pot ţine sub control hipertensiunea:
Iaurt. Un bol de iaurt furnizează 49% calciu, 12% magneziu, 18% potasiu din necesrul zilnic.
De asemenea, un iaurt zilnic reduce riscul de diabet tip 2.
Fasole albă, boabe. O farfurie de fasole albă asigură 23% calciu, 30% magneziu şi 18% potasiu din raţia zilnică.
Fasolea albă este şi o excelentă sursă de proteine. O soluţie: salata de fasole albă cu ton.
Banane. 1% calciu, 8% magneziu, 12% poasiu din necesarul zilnic avem de la o singură banană mijlocie. Important este aportul de potasiu, deoarece poate compensa eventualul deficit provocate de unele medicamente antihipertensive.
Broccoli. O porţie de broccoli fiert furnizează 6% calciu, 8% magneziu şi 14% potasiu din totalul recomandat de specialişti. În plus, broccoli mai conţine o enzimă cu proprietăţi anticancer şi antiinflamatorii.
Avocado. Plasat la graniţa dintre fruct şi legumă, avocado conţine antioxidanţi şi vitamine, nu îngraşă, previne îmbătrânirea prematură a celulelor şi reuşeşte, totodată, să menţină la valorile normale colesterolul din sânge. Şi pe deasupra avocado ne asigură din total zilnic indicat de medici: 2% calciu, 10% magneziu şi 20% potasiu.