Alimente care n-au ce căuta în cuptorul cu microunde

19 Apr 2019 | scris de Magda Marincovici
Alimente care n-au ce căuta în cuptorul cu microunde

Ouă, cartofi, dovleci, sfeclă, apă, laptele bebeluşului... sunt doar câteva alimente care nu au ce căuta în cuptorul cu microunde.

Ouă. Nu riscaţi deoarece ar putea exploda pur şi simplu. Explicaţia stă în modul de funcţionare a aparatului: agitarea moleculelor de apă care se transformă ulterior în vapori. Din această cauză, nu sunt riscuri în cazul alimentelor care conţin apă, ci al celor care sunt învelite în membrane ce împiedică evaporarea apei, explică nutriţionistul Sandrine Simon, în acelaşi timp specialist în materiale şi biomedicină, pentru site-ul doctissimo. Aşadar, nu puneţi ouă în coajă la microunde.

Legume şi fructe cu coaja groasă (roşii, cartofi, dovlecei, măr etc.). Explicaţia este aceeaşi ca în cazul oului: apa transformată în vapori nu se va putea evapora. Deci, mai întâi le curăţaţi de coajă, le tăiaţi în bucăţi şi apoi le puteţi pune la microunde. 

Cârnaţi. Dacă aţi decis să-i preparaţi la microunde, înainte de asta trebuie să-i crestaţi, aşa cum procedaţi atunci când îi puneţi pe grătar.

 Apa. A încălzi apa la microunde este o mare greşeală care s-ar putea să se lase cu arsuri la propriu. La microunde, apa se încălzeşte foarte repede, existând riscul să vă opăriţi. 

Laptele pentru bebeluş. Trebuie să ştiţi că la microunde încălzirea nu este uniformă: adică sunt zone din aliment care rămân reci şi altele care sunt fierbinţi. Sfatul specialistului este să amestecaţi bine preparatul, la intervale scurte, pentru ca să aibă aceeaşi temperatură în ansamblul lui. Apoi, aşteptaţi înainte de a-l da bebeluşului tocmai pentru a evita orice neplăcere. 

Condimente şi muştar.  Nu încălziţi alimentele condimentate la microunde, deoarece tocmai aceste arome, care dau savoare, se vor pierde definitiv. O parte se volatilizează şi puteţi avea neşansa ca mirosul să vă impregneze exact când deschideţi cuptorul. Finalul este acelaşi şi în cazul muştarului. Sfatul: folosiţi metoda clasică!

Carne. Dacă vă gândiţi că decongelaţi carnea la microunde, aflaţi că este o idee greşită. În primul rând, este decongelată neuniform. „Bacteriile pot astfel să se înmulţească în zonele neâncălzite. O atenţie specială trebuie acordată cărnii de pui, care este asociată cu risc major de încărcătură bacteriană.

Nu puneţi la microunde conserve.Explicaţia? Materialul din care sunt făcute cutiile pot perturba câmpul electromagnetic şi există riscul de a strica pur şi simplu cuptorul.  De asemenea, n-au ce căuta în cuptorul cu microunde: scoicile, melcii,  fructele cu sâmburi (prune, caise, piersici, cireşe...).

Alte stiri din Life style

Ultima oră