Mai precis, cercetătorii americani incriminează benzodiazepinele cu durată medie de acţiune, care se elimină din organism în circa 20 de ore, care, potrivit acestora, măresc cu 60% riscul de demenţă.
Benzodiazepinele sunt prescrise pentru un spectru larg de patologii – tulburări ale somnului, simptome depresive, anexietate.
Benzodiazepinele şi psihotropele sunt printre cele mai consumate medicamente în unele ţări europene, cum ar fi Franţa, unde sunt folosite de aproximativ 30% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani.
Cercetătorii de la INSERM – Centrul pentru cercetare epidemiologică şi biostatistică al Universităţii din Bordeaux au realizat un studiu pe un lot de 8.240 de persoane cu vârste de peste 65 de ani, care au fost monitorizate timp de 8 ani. În timpul studiului, au fost recenzate 830 de noi cazuri de demenţă.
Rezultatele au dovedit că persoanele care consumă benzodiazepine cu durată medie de acţiune sunt expuse unui risc mai mare cu 60% - comparativ cu populaţia generală – de a suferi de o demenţă, în special de tipul maladiei Alzheimer.