La ora actuală, pacienţii suferinzi de cancer se confruntă cu o criză acută de citostatice, aproximativ 24 de molecule lipsind total sau parţial, ministrul Sănătăţii căutând soluţii prin Unifarm şi Agenţia Naţională a Medicamentului pentru rezolvarea situaţiei
“La copii lipsesc vreo opt citostatice, iar la adulţi, 16, dintre care unele, total, iar altele, cu sincope majore, încă din 2015, de când au scăzut preţurile la medicamente”, avertizează Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
Ministrul Sănătăţii Florian Bodog anunţat, miercuri, că se fac demersuri pentru a acoperi acest gol de citostatice din spitale prin Unifarm şi Agenţia Naţională a Medicamentului.
"Mi-ar plăcea să spun că am soluții pentru toate medicamentele care lipsesc din sistem, mi-ar plăcea să pot face acest lucru, dar ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Sănătății devine un jucător activ în aceste probleme și, prin Unifarm, prin Agenția Națională a Medicamentului, căutăm soluții pentru a rezolva aceste probleme. La momentul de față, suntem în discuții pentru a aduce în procedură de urgență la Unifarm citostaticele care lipsesc. În același timp, știu că există o problemă cu Rivotrilul, pe care mi-au ridicat-o foarte mulți pacienți. (...). Și pentru Rivotril în momentul de față Unifarm caută un producător de Clonazepam care să aducă acest medicament în România. Ceea ce vreau să precizez este faptul că el nu a fost scos de pe listă, ci practic firma importatoare l-a retras de pe piață și noi căutăm soluții pentru a-l înlocui. La fel se va întâmpla cu toate medicamentele care vor fi retrase de pe piață, noi le monitorizăm foarte atent, chiar am luat în calcul pentru medicamentele care pleacă la comerț intra comunitar să găsim măsuri pentru a limita acest lucru", a spus ministrul Sănătății.