Ministerul Sănătăţi: Regrete în cazul domnului Niţă şi speranţe că se vor aproba 12 noi medicamente oncologice

26 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministerul Sănătăţi: Regrete în cazul domnului Niţă şi speranţe că se vor aproba 12 noi medicamente oncologice


Purtătorul de cuvânt al MS, Laurenţiu Colintineanu a explicat traseul hotărârii de guvern de care a atârnat viaţa domnului Niţă.
"În data de 23 februarie, Ministerul Sănătăţii a primit de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere de modificare a hotărârii de guvern cu zece produse, deci zece produse să fie incluse în noua formă a HG 720 ca să intre în compensare, respectiv în gratuitate. Dintre acestea, patru produse erau oncologice, unul era pentru acest pacient", spunet Laurenţiu Colintineanu.

Transparenţă decizională, circuite de avizare
După aproximativ o lună, mai precis, "n data de 24 martie, prima formă a HG-ului, modificată, a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii în transparenţă, după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela până la data de ieri (luni, n.r.) în forma hotărârii de guvern modificată 720, au mai fost introduse doar pe partea oncologică încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni pe lângă alte molecule”, explică purtătorul de cuvânt al MS.

Ministerul Sănătăţii a ales această formulă pentru a se evita un nou proces de punere în transparenţă decizională, care durează 45 de zile calendaristice, şi alte circuite de avizare.
"S-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă pentru ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane (medicamente folosite pentru tratarea bolilor rare - n.r.), care să-i ajute în tratamentul acestor afecţiuni. Această listă de medicamente compensate şi gratuite este reglementată prin hotărâre de guvern, ceea ce înseamnă un proces pe care îl avem conform normelor legale în vigoare", a mai spus Laurenţiu Colintineanu.

Echipa Ministerului Sănătăţii îşi exprimă tot regretul şi că este încă o dovadă a faptului că este nevoie ca acest proces să se desfăşoare în cu totul alt ritm, a mai spus Colintineanu, referitor la moartea domnului Niţă, prezentat, azi, de Alianţa Pacienţilor Cronici din România.
Laurenţiu Colintineanu a anunţat că, în forma actuală a hotărârii, care va intra în curând în şedinţa de guvern, vor fi aprobate 12 medicamente oncologice.

"Pacienţii vor primi aceste medicamente cât de curând posibil. Nu e ca şi când medicamentele nu ar exista. HG-ul nu face altceva decât să le introducă în schemele de compensare sau de acordare gratuită pe diverse patologii, fiecare cu condiţiile sale", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Laurenţiu Colintineanu a mai precizat că HG va fi publictă în Monitorul Oficial, după care vor fi elaborate ghidurile de tratament. Apoi, medicamentele vor fi incluse în Sistemul Informatic Unic Integrat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră