Ce dăm copiilor pentru a-i proteja de obezitate: lapte integral sau lapte degresat?

19 Noi 2016 | scris de Magda Marincovici
Ce dăm copiilor pentru a-i proteja de obezitate: lapte integral sau lapte degresat?

Un paradox, deoarece laptele integral conține multe substanțe grase!

Cercetătorii din Canada au studiat obiceiul de a bea lapte al unui număr de peste 2.700 de copii sănătoși, cu vârste între 1 și 6 ani. Autorii studiului au colectat date privind greutatea și talia acestor copii pentru a calcula indicele de masă corporală (IMC). Analizele de sânge au indicat și nivelul de vitamina D.

49% dintre acești copii consumau lapte integral, 35%, lapte semi-degresat (2%-12%) și 1%, lapte degresat.

Cu cât laptele este mai bogat în substanțe grase cu atât concentrația în vitamina D este mai mai mare și riscul de suprapondere, mai mic. Copiii care beau lapte integral au IMC mai mic comparativ cu micuții care consumau lapte degresat.

Pentru a explica aceste rezultate, doctorul Jonathon Maguire, autorul studiului, susține că laptele integral ar fi mai bogat în vitamina D. Mecanismele care justifică legătura pozitivă dintre stratul adipos mai subțire și consumul de lapte integral sunt puse pe seama instalării mai rapide a stării de sațietate, ceea ce ar diminua nevoia copiilor de a mai mânca.

Totuși, unii cercetători susțin că acest studiu are unele limite legate de faptul că se bazează pe declarațiile părinților privitoare la consumul de lapte al copiilor lor și că unele alimente, care nu au fost analizate, sunt și ele surse de vitamina D.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră