Studiul
Pentru a înţelege legătura dintre vitamina D şi gradul de expunere la soare, cercetătorii brazilieni au format un grup de 1.000 de persoane din oraşul Recife, cu vârste între 13 şi 82 de ani. Toţi participanţii la studiu s-au expus, zilnic, la soare, în mod neprotejat. Ei nu au primit suplimentar vitamina D. Apoi, voluntarii la acest studiu au fost testaţi pentru a se determina medical nivelul de pigmentare a pielii. Altfel spus, cât de închisă la culoare este pielea. Şi, evident, cum reacţionează ea la ultraviolete: dacă pielea are tendinţa de a se "arde" sau de a se bronza la soare.
Demonstraţie
Studiul demonstrează, în mod neaşteptat, că prea mult soare poate să ducă la o carenţă de vitamina D. Când a fost testat nivelul de vitamina D al participanţilor, s-a observat că 72% dintre ei aveau carenţe mari. Nu a fost suprinzător,însă, faptul că studiul a indicat că persoanele mai în vârstă, care stau puţin timp la soare, erau cele cu un nivel mai scăzut de vitamina D. Dar atenţia cercetătorilor brazilieni a fost atrasă de faptul că persoanele, care au stat mai mult la soare şi ca urmare erau foarte bronzate, prezentau un nivel foarte, foare mic al vitaminei D. Astfel, cercetătorii au evidenţiat efectul negativ al razelor ultraviolete în privinţa nivelului de vitaminei D, asimilată de organismul omului.
Concluzia
Acest studiu vine cu un argument suplimentar, potrivit căruia nu este indicată expunerea la soare fără limită, mai ales în cazul persoanelor care deja suferă de o carenţă de vitamina D. Chiar în acest caz, abuzul de soare dăunează. Astfel, dacă doriţi să profitaţi de binefacerile ultravioletelor pentru a vă mări nivelul de vitamina D din organism, câteva minute de soare, zilnic, sunt suficiente.