Suplimentul de vitamina D reduce crizele de astm

10 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Suplimentul de vitamina D reduce crizele de astm

Noul studiu confirmă concluziile cercetătorilor de la King College London din Regatul Unit, care susțin că vitaminaD, datorită efectelor ei anti-inflamatorii și imunomodelatoare (tratamentul care stimulează sau frânează reacțiile sistemului imun al corpului), poate ajuta la reducerea simptomelor respiratorii specifice astmului. 

Cercetătorii britanici au realizat șapte teste pe un lot de 435 de copii și au analizat două studii în care au fost incluși 658 de adulți din mai multe țări (Canada, India, Japonia, Polonia, Marea Britanie și SUA). Majoritatea participanților sufereau de astm ușor și moderat. Un număr mic dintre participanții la studiu aveau astm sever. În perioada studiului, participanții au beneficiat de tratamentelor lor obișnuite. Timp de 6-12 luni, cercetătorii au administrat unui grup de participanți vitamina D și celuilalt grup, placebo. 

Rezultatele au indicat că un supliment de vitamina D, administrat oral, diminuează riscul de crize astmatice cu 6%-3% și reduce rata crizelor de astm care necesită un tratament cu steroizi.

În schimb, vitamina D nu îmbunătățește funcția pulmonară.

Dacă rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare, cercetătorii reamintesc că este necesară efectuarea de noi cercetătări pentru a înțelege acțiunea vitaminei D în cazul astmului sever. Persoanele care au frecvent crize de astm sever au fost mai puțin reprezentante în acest studiu. Motiv pentru care se impune efectuarea de noi studii pentru a determina dacă vitamina D poate să reducă riscul agravării astmului, subliniază Adrian Martineau, cercetător la Universitatea din Londra și autor al studiului., citat de site-ul topsante. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră