Alergii alimentare: Simptome aproape identice, la om și animalul de companie

28 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Alergii alimentare: Simptome aproape identice, la om și animalul de companie

Reacții cutanate, diaree după un pahar de lapte, criză de astm din cauza alunelor ... sunt semne ale alergiei sau intolerenței alimentare. Dar aceste simptome sunt întâlnite și la oameni, și la mamifere. Pentru că unele mamifere, cum sunt câinii și caii se pot confrunta cu simptome similare legate de alimentație, informează Sciences et Avenir.  
Cercetătorii de la Academia europeană pentru alergii și imunologie clinică (EAACI) s-au concentrat pe acest subiect. Pali-Schöll, M. De Lucia, H. Jackson, J. Janda, R.S Mueller și Erika Jensen-Jarolim de la Universitatea de medicină veterinară din Viena au publicat recent un studiu referitor la intoleranțele alimentare și alergiile la animale și oameni. 

Ca toate mamiferele, oamenii pot sufer de alergii și sistemul lor imunitar este capabil să producă imunoglobuline E (o clasă de anaticorpi). Simptomele intoleranței sunt, așadar, similare. Totuși, în cazul câinilor, pisicilor sau cailor, aceste simptome afectează în principal pielea, urmate de tulburări gastro-intestinale. Astmul, cu reacții grave, este mai rar la animale, subliniază Pali-Schöll. 

Animalele domestice pot suferi în același timp de intoleranță la lactoză și  de alergii directe la proteinele din lapte. Unele mamifere pot avea reacții alergice la unele proteine din grâu, soia, arahide, nuci, pește, ouă și carne. 

 Evitarea alergenilor 
Diagnosticul de alergie la animale este dificil și cunoștințele despre acest subiect sunt lacunare. Dar expresia prevenția este cel mai bun tratament este valabil și în acest caz. Trebuie evitați alergenii pentru a protejarea animalului de companie. Procesul de identificare a unei alergii alimentare sunt similare celui efectuat în cazul omului.

Este vorba de regimul numit ”de eliminare”. Acest regim constă în eliminarea tuturor surselor de proteine. În perioada regimului, de diagnostic, animalul va primi hrana pregătită în casă sau alimente dietetice prescrise de un veterinar. Și treptat, dacă nu sunt reacții alergice periculoase, alimentale  vor fi reintroduse progresiv, recomandă specialistul în nutriție Pali-Schöll.

Această procedură de diagnostic permite adaptarea regimului, evitând restricțiile alimentare inutile.

În prezent, nu este o terapie pentru oameni și animale, dar sunt în faza testelor numeroase noi variante de imunoterapie. În ceea ce privește imunitatea numită subliguală (tratament sub limbă)  și epicutanată (tratament pe piele), în primele faze de testare au fost înregistrate rezultate bune. Dar abia peste mai mulți ani, aceste terapii vor fi folosite, explică Pali-Scholl. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră