În aceste zile, la Chicago, are loc congresul anual al American Society Oncology (ASCO). Cu această ocazie a fost prezentat medicamentul nivolumab, care ar putea deveni prima imunoterapie în cancerele ginecologice, transmite Sciences et Avenir.
Imunoterapia constă în a învăţa sistemul imunitar să lupte cu mai multă eficienţă contra celulelor tumorale. Această strategie a fost folosită, iniţial, în cancerul de piele metastazat, apoi, în cancerul pulmonar în stadiu avansat. Iată că recent imunoterapia a fost testată în cancerele ginecologice.
În acest sens, cercetătorii francezi de la Institutul Gustave-Roussy, Villejuif (Val-de-Marne) au prezentat-o la ediţia din acest an a American Society Oncology (ASCO). Este vorba de testul Check-Mate 358 la scară internaţională pentru verificarea eficienţei nivolumab (Opdivo), folosit în cinci cancere care îşi au originea potenţială într-o infecţie virală.
În Franţa, echipa doctorului Antoine Hollebecque de la Institutul Gustave-Roussy a monitorizat 24 de paciente diagnosticate cu cancer ginecologic legate de papilomavirusuri (HPV). Tuturor pacientelor li s-au administrat injecţii cu nivolumab. După 31 de săptămâni de tratament, în 70% dintre cazuri a fost posibilă ţinerea sub control a tumorii şi în 20% dintre cazuri, cancerul chiar a regresat.
Supravieţuirea globală pare să progreseze, a precizat doctorul Hollebecque, dar este prea devreme pentru concluzii finale, a spus acesta.
Dacă aceste rezultate se confirmă, acest medicament ar putea deveni prima imunoterapie în aceste forme de cancer.