Paula Rusu, o tânără din Republica Moldova în vârstă de 18 ani, studiază Dreptul în Marea Britanie, la Universitatea Holloway.
Printre problemele de adaptare, inerente, tânăra studentă a rămas uimită de faptul că o parte a colegilor săi o ironizează în momentul în care dau ochii cu ținuta pe care o poartă la cursuri.
Confruntată cu riposta "sleampăților" din campusul universitat, moldoveanca n-a stat pe gânduri și a publicat un editorial pe platforma online a studenților din Marea Britanie - The Tab, în care militează pentru dreptul la platforme și machiaj de la primele ore ale dimineții.
"Au trecut doar câteva săptămâni din acest semestru, dar sunt semne clare că există o fractură în campus: pe de o parte sunt cei cărora le place să se îmbrace elegant, iar pe de alta cei care se cred într-o mahala, umblând în pijamale și treninguri. Personal, eu sunt deja obosită de remarcile pasiv-agresive ale colegilor și de nevoia de a explica de ce port platforme la ora nouă dimineața. Cum mă îmbrac nu este treaba nimănui altcuiva decât a mea.
Vor fi întotdeauna persoane cărora le place să stea mai mult în pat, decât să se trezească mai devreme pentru a se aranja, asta este în regulă. Ce nu merge e faptul că unii se comportă ca și cum ar merita un premiu pentru că și-au părăsit locuința fără să-și arunce măcar o privire în oglindă. Doar pentru că lor nu le pasă de felul în care arată nu mă transformă într-o arătare pentru că am catadicsit să mă machiez.
Cel mai frustrant este faptul că oamenii pleacă de la ideea preconcepută că trebuie să fiu proastă, pentru că fac efortul de a arăta bine. Muncesc mult pentru a-mi lua licența în Drept, vorbesc cinci limbi străine, mă duc la sala de gimnastică în fiecare zi, sunt înscrisă în mai multe grupuri de dezbatere, m-am oferit voluntar să predau limba engleză refugiaților, am o viață socială intensă, și tot am timp să mă îmbrac frumos.
În mod obișnuit nu-mi pasă de ceea ce poartă alte persoane, atât timp cât arătă decent, este în regulă. Dar nu înțeleg de ce cei care fac un efort ca să arate bine sunt priviți altfel. Nu credeți că avem la rândul nostru sentimente? Credeți că vorbele nu ne ating? Ba da, o fac.
Personal, nu îmi mai pasă, pentru că sunt o persoană bună și nu mă voi transforma într-una mai puțin abordabilă sau scârboasă. Oamenii vor alege întotdeauna ceea ce vor să creadă, sper doar ca fiecare să se iubească pe sine și să se simtă confortabil în pielea lor fără să fie judecați de apropiații lor. Îmi pare rău dacă asta poate fi considerată o crimă", a scris studenta moldoveancă în editorialul publicat pe The Tab, apreciat și discreditat în aceeași măsură produsă și de aparițiile sale vestimentare.