Cine este cea mai bogată femeie din lume și care este legătura cu Catedrala Notre Damme. Controversata relație mamă-fiică

11 Apr 2023
Cine este cea mai bogată femeie din lume și care este legătura cu Catedrala Notre Damme. Controversata relație mamă-fiică

Francoise Bettencourt este cea mai bogată femeie din lume. Ea este moștenitoarea imperiului frumuseții L’Oréal și se spune că averea ei se ridică la aproximativ 83 de miliarde de dolari. La 68 de ani, duce o viață discretă, departe de lumina reflectoarelor.

După moartea mamei sale, Liliane Bettencourt, în septembrie 2017, principalul acționar al L’Oréal, Francoise a moștenit în jur de 39,5 miliarde de euro, o sumă care de atunci a crescut cu 50% în ultimii cinci ani. De fapt, mama ei a fost considerată anterior cea mai bogată femeie din lume, conform en.as.com și Business Insider

Relația mamă-fiică a devenit furtunoasă când Bettencourt Meyers era adolescent, potrivit Vanity Fair. „Françoise a fost grea și lentă”, a spus Bettencourt odată, conform Vanity Fair, „întotdeauna cu o tură în spatele meu”. Bettencourt a numit-o și pe Françoise „un copil rece” într-un interviu din 2009 acordat unui ziar francez, potrivit The New York Times.

Într-un proces, Bettencourt Meyers a susținut că cel mai apropiat prieten al mamei ei, fotograful François-Marie Banier, și-a folosit „relația de dragoste platonica” cu Bettencourt pentru a o manipula pe moștenitoarea în vârstă să îi dea în numerar, artă și proprietăți imobiliare în valoare de aproximativ 1,86 miliarde de dolari, The New York Times a raportat.

Bettencourt Meyers a depus o plângere penală împotriva lui Banier în decembrie 2007. Bettencourt a contestat afirmația fiicei sale, spunând că și-a împărțit liber bunurile cu Banier, potrivit The Times. Într-o scrisoare din 2008 către Banier, Bettencourt a descris relația lor: „Cu tine, sunt ca o mamă, o amantă, toate sentimentele trec prin mine. Mă face să tremur”, a relatat Vanity Fair.

Bettencourt Meyers a declarat unei reviste franceze în 2009 că „obiectivul lui Banier este clar: să-mi despart mama de familia noastră pentru a profita de ea. Nu voi lăsa să se întâmple”.

Bettencourt își investește averea
Francoise Bettencourt își investește banii în proiecte științifice, artistice și culturale, inclusiv reconstrucția catedralei Notre Damme, în care a investit în jur de 220 de milioane de dolari. Este discretă, oamenii spunând că viața ei la Paris este relativ simplă, bucurându-se de parcurile franceze și nefolosind avioane private pentru călătoriile ei.

Pasiunile lui sunt literatura și arta, iar cei apropiați spun că ea se simte ca într-o „închisoare de aur”, neștiind ce să facă cu atât de mulți bani. Ea nu a acordat niciodată un interviu și a preferat întotdeauna să rămână în plan secund.

Fundația Bettencourt Schueller
Activitățile sale filantropice sunt desfășurate prin Fundația Bettencourt Schueller, a cărei președinte este, unde susține proiecte științifice, precum și pe cele culturale și artistice.

În fiecare an, Premiile Bettencourt pentru Tineri Cercetători sunt înmânate către 14 noi studenți de știință sau medicină pentru a-și face studiile postuniversitare. Există și premiul Bettencourt „Coups d’élan pour la recherche française” care recompensează în fiecare an laboratoarele publice de cercetare biomedicală pentru îmbunătățirea infrastructurii și condițiilor de lucru pentru cercetătorii în știință. De asemenea, a susținut proiecte de cercetare în neuroștiințe și autism și a investit în companii de artizanat.

 

Ea a studiat relațiile internaționale iudeo-creștine și și-a petrecut o bună parte din timp încercând să înțeleagă religia. Ea este căsătorită cu un bărbat evreu și s-a convertit ea însăși la iudaism. De fapt, ea a publicat o carte în cinci volume numită „O privire asupra Bibliei”, în care ține prelegeri despre importanța relațiilor dintre creștinism și iudaism, toate profiturile fiind destinate Medicilor fără frontiere. Ea a scris și o carte despre mitologie numită „Zeii greci”.

Moștenirea copiilor Bettencourt
Francoise are doi fii, Jean-Victor și Nicolás, care de câțiva ani își asumă o mare parte din responsabilitățile din companie. În 2011, prin decizia unui judecător, Jean-Victor, nepotul cel mare al Lilianei, care acum are 36 de ani, a devenit tutorele bunicii, care la 88 de ani prezenta deja semne că suferă de Alzheimer. Acesta a fost un moment crucial.

Jean-Victor s-a alăturat consiliului de administrație al L’Oréal în 2012, preluând locul bunicii sale. Și-a creat propria linie de îmbrăcăminte pentru bărbați numită Exemplaire, deși se pare că următorul moștenitor preferă să stea departe de camere și faimă.

Alte stiri din Reportaj

Ultima oră