UPDATE. Rămas fără sprijin politic, ministrul Mediului, Daniel Constantin, va fi înlocuit

26 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Rămas fără sprijin politic, ministrul Mediului, Daniel Constantin, va fi înlocuit

Conducerea ALDE a decis duminică retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, copreședinte al partidului, vicepremier și ministru al Mediului, acesta urmând să fie înlocuit din Guvern. Decizia a fost luată cu 86 de voturi pentru, 12 împotrivă şi 6 abţineri.

"Nu regret nimic. Dacă aş fi pus în aceeaşi situaţie, aş alege din nou oamenii. Mi s-a cerut să trădez oamenii, nu pot să fac asta. S-a încercat şantajarea mea cu funcţia de vicepremier. Decizia nu azi nu are nicio legătură cu legalitatea, nu este statutară", a declarat Daniel Constantin după şedinţa Biroului Politic Central al partidului, conform TVR.

El a mai spus că după ce le va fi comunicată decizia premierului Sorin Grindeanu şi liderului PSD, Liviu Dragnea, mingea va fi în terenul lor.

"Dacă domnul Grindeanu îmi va cere acest lucru, categoric îmi voi da demisia. Eu îl voi informa pe domnul președinte Dragnea de faptul că a fost o încălcare a statutului și o să îmi exprim și în fața domniei sale regretul că domnul Tăriceanu, pentru a promova interesele politice proprii, calcă în picioare orice fel de statut, producând un abuz pe care îl clamează", a mai spus Daniel Constantin.

Copreşedintele Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Graţiela Gavrilescu, în prezent ministru pentru Relaţia cu Parlamentul,  ar urma să fie propusă pentru a  prelua funcţia de ministru al Mediului, în timp ce Viorel Ilie va fi propus pentru Relaţia cu Parlamentul.

Tăriceanu a declarat că personal s-a abţinut la votul din şedinţă, dar l-a acuzat pe Constantin că a devenit un susţinător al sistemului şi  binomului SRI-DNA.

"Am constatat că în timp ce împreună cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un susținător și un cântăreț pe față al sistemului și al binomului. Și aceasta este o contradicție majoră, aș spune, între principiile fundamentale ale liberalismului și un om care se pretinde a fi liberal. Practic, drumurile noastre s-au despărțit — dacă vreți — politic, în acest fel și colegii nu au acceptat ca partidul să fie reprezentat în Guvern de un ministru care are asemenea opțiuni și care parcă se prezintă ca un fel de tehnocrat, pentru că atunci cu toții ne punem întrebarea de ce am mai avut alegeri și de ce am renunțat la guvernul anterior, condus de tehnocrați și am ajuns într-un guvern politic", a afirmat Tăriceanu.

*****************************************************************************

Daniel Constantin a rămas fără sprininul politic al ALDE. Surse din partid,  itate de agerpres.ro, spun că decizia ar fi fost luată cu peste 80 de voturi pentru și 12 împotrivă. De asemenea, ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Grațiela Gavrilescu, ar urma să preia funcția de ministru al Mediului.

Postul de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în locul Graţielei Gavrilescu, ar urma să fie ocupat de liderul grupului senatorial ALDE, Viorel Ilie, au precizat aceleași surse.

Întrebat înainte de şedinţa conducerii ALDE cum va vota în cazul în care se va propune retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, Tăriceanu a spus că s-ar abţine.

"Eu m-aș abține într-o astfel de chestiune, pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcție puternică, solidă, dar sigur că, în același timp, nu pot să nu observ anumite derapaje...Nu pot să nu constat, cu părere de rău, anumite luări de poziție care pe mine mă surprind", a afirmat Tăriceanu.

El a susţinut că declarațiile din ultima perioadă ale lui Daniel Constantin arată că acesta se poziționează ca un "reprezentant al sistemului".

Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, "politica nu este făcută ca unii să obțină poziții în Guvern sau în alte structuri". "Politica este făcută de oameni care au împreună o credință în valori și principii", a mai spus copreședintele ALDE.

Alte stiri din Politic

Ultima oră