Premierul Sorin Grindeanu va începe joi o vizită de două zile la Bruxelles, unde se va întâlni cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, Donald Tusk, președintele Consiliului European, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, și cu Jyrki Katainen, Vice-Președinte al Comisiei Europene, responsabil cu ocuparea forței de muncă, creșterea economică, investiții și competitivitate.
„Vreau să-i asigur pe toți partenerii noștri din instituțiile europene că lupta împotriva corupţiei, implicarea şi consolidarea rolului nostru în UE sunt obiective prioritare ale Guvernului pe care-l conduc, iar demersul de acum se înscrie în linia dialogului activ pe care-l promovăm cu toți interlocutorii europeni”, a afirmat premierul Grindeanu joi, conform unui comunicat al Guvernului.
Din delegația care îl va însoţi pe şeful Guvernului la Bruxelles vor face parte și Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și Marius Nica, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului.
Este prima întâlnire a premierului cu oficialii de la Bruxelles, după scandalul generat de OUG 13/2017 privind modificarea Codurilor penale. La 1 februarie, a doua zi după adoptarea ordonanţei, Grindeanu a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în care argumenta necesitatea promovării OUG pentru modificarea codurilor penale şi dădea asigur[ri privind continuarea luptei anticorupţie, exprimându-şi totodată speranţa într-o "evaluare echilibrată şi corectă" din partea Comisiei Europene, care să ţină cont de "substanţa concretă a prevederilor legislative, nu doar de reacţiile din spaţiul public şi mediatic".
Scrisoarea premierului venea după ce Juncker şi Timmermans afirmaseră într-o declaraţie comună că lupta anticorupţie nu trebuie subminată şi că decizia guvernului de la Buucureşti va fi analizată de Comisia Europeană.
"Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) publicat săptămâna trecută a salutat bilanţul pozitiv realizat de către procurorii şi judecătorii din România în abordarea corupţiei la nivel înalt. Totodată a precizat că orice alte măsuri care subminează acest progres, sau au ca efect slăbirea sau restrângerea domeniul de aplicare al corupţiei ca infracţiune va avea impact asupra evaluărilor viitoare. În acest context Comisia Europeană atrage atenţia asupra posibilelor regrese şi va examina în detaliu ordonanţele de urgenţă privind Codul penal şi Legea cu privire la graţieri", afirmau cei doi oficiali europeni.