Condiţii pentru referendumul lui Iohannis. Ce au decis parlamentarii

07 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Condiţii pentru referendumul lui Iohannis. Ce au decis parlamentarii

Parlamentarii din Comisiile juridice au dat marţi aviz favorabil propunerii de referendum a preşedintelui Iohannis, cu puţin timp înainte ca şeful statului să vină în forul legislativ pentru a-şi prezenta mesajul pe tema modificările aduse de Guvern legislației penale, precum și a evenimentelor generate de acestea. Susţinerea unanimă de care s-a bucurat solicitarea preşedintelui în Parlament poate fi un prim semnal privind încetarea conflictului între principalele instituţii ale statului, generat de ordonanţa de urgenţă 13/2017, abrogată duminică de Guvern.

Comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat aviz pozitiv în unanimitate solicitării președintelui Klaus Iohannis privind declanșarea procedurilor pentru organizarea unui referendum național, relatează agerpres.ro

Acest aviz favorabil este însoţit de "recomandarea că întrebarea să respecte deciziile Curtii Constituţionale, legea şi recomandările Comisiei de la Veneţia", asa cum a propus preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea (PSD), conform hotnews.ro.

Deputatul UDMR Marton Arpad a spus că și el este de acord cu emiterea unui aviz favorabil, dar cu observații legate de felul cum ar trebui să decurgă acest referendum. Reprezentații PNL și USR s-au declarat de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susținând că solicitarea președintelui este justificată și întemeiată.

Preşedintele comisiei juridice din Senat, Şerban Nicolae (PSD), a propus aviz favorabil însă a cerut să se precizeze sursele de finanţare pentru organizarea referendumului de către cei care susţin aceasta idee. El a arătat că un astfel de referendum nu e necesar, iar în proiectul de buget pe acest an nu sunt prevăzuți cei 250 de milioane de lei, bani care vor fi cheltuiți pentru referendum.

Proiectul de hotarare avizat favorabil de Comisiile juridice trebuie să fie votat şi de plenul reunit. Eugen Nicolicea a insistat că referendumul este unul consultativ si nu unul de legiferare. 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră