Legea bugetului a ajuns la promulgare. Iohannis nu se grăbeşte. Grindeanu şi Ştefan, chemaţi la Cotroceni

13 Feb 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Legea bugetului a ajuns la promulgare. Iohannis nu se grăbeşte. Grindeanu şi Ştefan, chemaţi la Cotroceni

Preşedintele Iohannis i-a chemat marţi, la Cotroceni, pe premierul Sorin Grindeanu şi pe ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, pentru a discuta despre legea bugetului pe 2017, înainte de promulgare. Guvernul a confirmat prezenţa premierului la întâlnire.

Şeful statului i-a invitat pe cei doi demnitari la Cotroceni printr-o scrisoare adresată luni premierului Grindeanu. „Având în vedere că astăzi Parlamentul României a transmis spre promulgare Legea bugetului de stat pe anul 2017 și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, consider oportună o întrevedere cu privire la cele două acte normative, la care vă invit împreună cu Ministrul Finanţelor Publice, domnul Viorel Ştefan, marți, 14 februarie a.c., ora 11:00, la Palatul Cotroceni.” , se arată în scrisoarea lui Iohannis.

Nu este prima întâlnire a celor doi demnitari cu şeful statului pe tema bugetului. Premierul Grindeanu şi ministrul Ştefan s-au mai întâlnit cu preşedintele şi pe 11 ianuarie.

După discuţii, Iohannis a declarat că nu va fi deloc uşor de construit un buget pe măsurile care au fost deja aprobate şi cu încadrarea într-un deficit de 3 %.

Şeful statului a criticat proiectul de buget pe 2017, mai ales în contextul reducerii sumelor alocate instituţiilor de forţă, dar cu toate acestea CSAT a dat aviz favorabil. Guvernul a promis ănsă că va aloca noi resurse cu ocazia rectificării bugetare.  

"Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit și este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și după părerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare – vorbim de o creștere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat", declara Iohannis după şedinţa CSAT din 31 ianuarie.

Alte stiri din Politic

Ultima oră