Eşec pentru Iohannis! Bugetul rămâne aşa cum a vrut Dragnea!

31 Ian 2017 | scris de Jeanina Nastase
Eşec pentru Iohannis! Bugetul rămâne aşa cum a vrut Dragnea!

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a dat aviz consultativ asupra bugetelor instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, după ce Guvernul a cerut, vineri, un punct de vedere. Preşedintele Klaus Iohannis a criticat diminuarea bugetelor SRI, SIE, STS şi SPP, însă premierul Sorin Grindeanu a spus că nu vor fi operate modificări.

Reamintim că Guvernul a amânat şedinţa în care trebuie să adopte proiectul de buget pe 2017,  în aşteptarea unei garanţii de la şeful statului că bugetele instituţiilor de forţă vor primi aviz pozitiv de la CSAT, care este obligatoriu. Numai că Iohannis a convocat o şedinţă a CSAT abia marţi, 31 ianuarie, iar premierul Guvernul a fost nevoit să scoată de pe ordinea de zi aprobarea proiectului de buget.

”Guvernul aşteaptă ca preşedintele să dea o garanţie că acest buget, care va fi astăzi aprobat în Guvern, va primi aviz pozitiv de la CSAT”, au declarat surse oficiale pentru news.ro. Conform acestora, se aşteaptă răspunsul preşedintelui înaintea adoptării bugetului, având în vedere obiecţiile acestuia.

Numai că şeful statului dă peste cap planurile Executivului de adopta cât mai repede, şi în acord cu promisiunile PSD, proiectul de buget, şi convoacă CSAT pentru a-l analiza. "Proiectul de buget pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale, transmis de către Guvern, a fost primit, în această după-amiază, la Secretariatul CSAT.
În acest sens, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a dispus convocarea cu celeritate a Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru marți, 31 ianuarie a.c., ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

În deschiderea şedinţei de Guvern, începută cu 4 ore şi jumătate întârziere, premierul Grindeanu a anunţat că proiectul de buget pe 2017 va fi discutat marţi, după şedinţa CSAT.Tot atunci va fi informat şi Parlamentul pentru stabilirea calendarului de adoptare a proiectului.

Decizia lui Iohannis vine după ce, cu o zi în urmă, i-a trimis o scrisoare premierului Grindeanu în care critica tăierile de buget la instituţiile din domeniul securităţii naţionale, acuzându-l că pune în pericol siguranţa cetăţenilor. 

Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, fiind aşteptată să înceapă şi şedinţa Executivului în care acesta să fie aprobat. Guvernul a majorat puternic, faţă de prima variantă, fondurile alocate Ministerului Apărării, de la 11 miliarde lei la 16,3 miliarde lei, echivalent cu 2% din produsul intern brut (PIB), dar a redus semnificativ fondurile alocate Serviciului Român de Informaţii, principalul serviciu de informaţii al României. Noul proiect de buget pe acest an a fost publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

La serviciile speciale, singura instituţie cu bugetul menţinut era, în prima variantă de buget, Serviciul Român de Informaţii, care primea 1,9 miliarde lei în 2017, cu 0,9% mai mult faţă de 2016. În noua variantă, bugetul SRI scade la 1,7 miliarde lei, în scădere cu 9,4% faţă de nivelul din 2016. 

Serviciul de Informaţii Externe are un buget de 247,06 milioane lei, la fel ca în prima variantă de buget, în scădere cu 10,6%, pe fondul reducerii la jumătate a cheltuielilor de capital. De asemenea, Serviciul de Protecţie şi Pază  primeşte 156,5 milioane lei (-9,2%), iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale - 270,1 milioane lei (-8,1%), niveluri identice cu cele din prima variantă a bugetului. 

Declaraţia de presă susţinută de preşedintele Klaus Iohannis, treanscrisă de Administraţia Prezidenţială:

„Bună ziua! Tocmai s-a terminat ședința CSAT. Am avut astăzi pe ordinea de zi un singur punct, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securității naționale.

Este important de știut că acest aviz este obligatoriu și, ca atare, discuția a fost una aplicată și cu concluzii destul de clare, pe care o să vi le prezint imediat.

Până ajungem acolo, câteva considerații mai generale. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să îl trimită în Parlament și, pentru acest lucru, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget, pe care Guvernul l-a pregătit și este gata să-l trimită în Parlament, mi se pare problematic. Acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și după părerea mea, acest buget este prea optimist.

Este un buget supraevaluat, fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare – vorbim de o creștere de în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, lucru pe care ni-l dorim cu toții, o creștere atât de mare este greu de realizat.

În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale, în unele zone, au fost scăzute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul Ministerul Apărării Naționale, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare și este important de subliniat că acest buget trebuie și executat. Și trebuie executat cu folos pentru România și pentru securitatea națională a României.

Mai simplu spus, este extrem de important ca acești bani alocați Ministerului Apărării Naționale să fie folosiți pentru programe de dotare pe termen lung, care realmente duc la o modernizare a dotării în România.

Bugetul pentru Ministerul de Interne este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% față de alocarea de anul trecut.

Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Important de reținut este că Guvernul, prin Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor, s-a angajat ca, la rectificarea bugetară, să vină în completarea acestor sume, acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului.

Cu această remarcă, a fost avizat proiectul de buget. Vă mulțumesc!“, se arată în comunicatul administraţiei prezidenţiale. 


 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră