Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joia trecută că a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă. Acesta o acuză de înaltă trădare, prezentarea cu rea-credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus joi trimiterea la DIICOT a plângerii formulate de Orban, aceasta fiind structura competentă în acest caz.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni că, în ceea ce priveşte plângerea penală depusă împotriva premierului Viorica Dăncilă de liderul liberalilor Ludovic Orban, "se poate vorbi de antisemitism instituţional".
"După părerea noastră, este o acţiune care aduce deservicii majore României. Atât cei care au conceput această plângere penală, cât şi cel care şi-a asumat-o dau dovadă de o mare iresponsabilitate. Sunt acuzaţi nişte cetăţeni israelieni că sunt agenţi de influenţă - am văzut comentarii că ar fi spioni -, fără niciun fel de responsabilitate, fără o minimă bază, fără niciun fel de dovadă sau probă. Înseamnă că pe acest precedent toţi consultanţii străini care au fost în România în ultimii ani şi care vor mai veni, aşa cum merg şi în alte ţări, sunt agenţi de influenţă şi cei care au lucrat cu ei pot fi acuzaţi de înaltă trădare. Orice contact pe care un oficial român, indiferent ce poziţie ocupă, contact pe care îl poate avea un cetăţean străin ce poate ocupa o funcţie importantă într-o instituţie din altă ţară, poate fi acuzat de înaltă trădare", a declarat Dragnea, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului Permanent Naţional al PSD.
Ca reacţie la afirmaţiile aruncate pe piaţă în România, unul dintre consultanţii politici israelieni ai Partidului Social Democrat, Moshe Klughaft, a declarat, potrivit jurnalistului Attila Somfalvi, de la Ynet, că "cineva în opoziţie a citit prea multe cărţi de spionaj". "Suntem profesionişti şi am condus campania electorală, dar de la victorie încolo nu avem nicio legătură cu România", a mai spus Klughaft.
Strategii israelieni Moshe Klughaft şi Sefi Shaked au ajutat PSD să obţină o victorie covârşitoare în alegerile parlamentare. De altfel, PSD a apelat şi acum la consultanţii israelieni, aşa cum a făcut-o încă din 1992. Sefi Shaked, care se află în spatele unora dintre cele mai inovatoare campanii israeliene, a lucrat în trecut şi pentru premierul Benjamin Netanyahu, pentru Naftali Bennett şi partidul Shas, este căsătorit cu o româncă, Luca Firănescu.
Alături de el, în campania de la noi s-au aflat Moshe Kulghaft, apropiat dreptei israeliene, Asaf Eisin, care a fost strategul campaniei electorale a liderului Partidului Muncii (de stânga) din Israel, Isaac Herzog, dar care a lucrat şi pentru lideri politici din Serbia, precum şi Lior Chorev, care a avut o scurtă experienţă în România, alături de un alt nume greu pe piaţa strategilor israelieni, Eyal Arad.
Klughaft s-a făcut cunoscut după succesul cu Bayt Yehudi, (ortodocşi naţionalişti sionişti), dar se află şi în spatele unui protest al rezerviştilor după al Doilea Război din Liban (2006) care a adus dreapta la putere şi a unei campanii de promovare a studierii matematicii la care a participat defunctul preşedinte Shimon Peres.
De fiecare dată când presa a întrebat liderii politici de la Bucureşti de ce apelează la consultanţi politici străini, răspunsul a fost aproape identic, indiferent de orientarea politică a acestora: recurgerea la consultanţa străină este ceea ce fac partidele serioase de fiecare dată când în joc este o miză importantă.
De-a lungul anilor, în campaniile electorale din România au fost implicate nume grele de pe piaţa consultanţei politice din Israel, cum ar fi Tal Silberstein, Shimon Sheves, Ron Werber, Lior Chorev sau Eyal Arad.