Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim, a anunţat joi preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
"Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul Administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru Administraţia americană", a afirmat Dragnea, la Antena 3.
Potrivit lui Dragnea, România este, practic, a doua ţară care face acest anunţ. "Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă", a adăugat Dragnea.
Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat la 6 decembrie 2017, că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, oraş unde va fi mutată şi ambasada SUA, aflată în prezent la Tel Aviv. Transferul ar urma să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel, în mai.
Dintre cele 193 de ţări care compun Adunarea Generală a ONU, 128 au votat la 21 decembrie o rezoluţie care condamnă decizia americană. Doar şapte mici state, printre care Guatemala şi Honduras, s-au aliniat poziţiei SUA şi a Israelului.
La 25 decembrie, Jimmy Morales a fost primul şef de stat care a anunţat transferarea ambasadei Guatemalei la Ierusalim, după controversata decizie a preşedintelui american Donald Trump. "La instrucţiunile mele, la două zile după transferul de către Statele Unite al ambasadei lor, Guatemala îşi va transfera în mod permanent ambasada la Ierusalim", a declarat Morales.
La 24 februarie, Departamentul de Stat al SUA a confirmat mutarea sediului Ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim în luna mai, o decizie pe care lideriii palestinieni au catalogat-o drept "o încălcare a dreptului internaţional" şi o acţiune care anulează rolul de mediator al Statelor Unite în criza din Orientul Mijlociu.
La 6 ianuarie anul acesta, președintele României, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu premierul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, la inițiativa acestuia din urmă.
Iohannis a arătat că poziția țării noastre față de statutul orașului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU și Adunării Generale ONU în materie. "În consecință, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului", arăta Preşedinţia la momentul respectiv.
UPDATE
Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu mutarea Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, anunţă vineri Administraţia Prezidenţială, care subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare şi că "un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia".
Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată.
Conform sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală.
UPDATE
Presa israeliană comentează anunţul făcut de Liviu Dragnea. Cotidianul israelian Haaretz publică un articol în care afirmă că România sfidează Uniunea Europeană, în acest context.
"Premierul român Viorica Dăncilă a prezentat Guvernului un proiect de rezoluţie în vederea mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, iar miniştrii urmează să se pronunţe asupra textului, în urma unei vizite la Bucureşti a adjunctei ministrului israelian de Externe Tzipi Hotovely, care a promovat mutarea ambasadei americane drept o oportunitate istorică”, relatează Haaretz.
Această propunere în vederea mutării ambasadei române are loc în urma unei vizite a adjunctei ministrului de Externe Tzipi Hotovely (Likud) săptămâna trecută în capitala română, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu.
Hotovely i-a transmis lui Meleşcanu că ”va exista o oportunitate istorică în urma mutării Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim”.
”Este timpul să alegeţi să vă aflaţi de partea bună a istoriei şi să fiţi una dintre ţările pioniere care-şi mută ambasada în capitala noastră Ierusalim”, i-a spus ea, porivit ziarului.
Meleşcanu i-a răspuns că va analiza chestiunea.