Liderul PSD, Liviu Dragnea, a reacţionat miercuri la declaraţiile preşedintelui Iohannis conform cărora miniştrii Rovana Plumb și Sevil Shhaideh, vizate de anchetele DNA în dosarul Belina, ar fi trebuit să demisioneze sau să fie retrase din funcție.
Deşi a susţinut că nu trebuie să-i răspundă şefului statului, el a explicat de ce Plumb şi Shhaideh nu au demisionat. "Eu mi-am exprimat un punct de vedere. Dacă dumnealui n-a fost în țară luni, poate n-a fost informat corect. A fost o discuție destul de serioasă în Biroul Permanent Național, care s-a încheiat cu acea decizie, și anume li s-a transmis celor două doamne că să nu demisioneze și în același timp susținere. Dar eu le-am întrebat ce decizie iau, pentru că decizia este a lor. Și au spus că vor să continue, sunt într-adevăr două posturi importante în Guvern și cred că n-ar face bine nimănui acum să se întâmple această schimbare", a afirmat Dragnea.
Liderul PSD s-a referit şi la schimbările din justiţie, subiect abordat marţi seara de şeful statului care a cerut implicare civică "maximă", prin exprimarea opiniilor, nu prin ieşiri în stradă.
"Ideea că unii-s buni, alții-s răi, și este un singur om în România care stabilește cine e bun, cine e rău, cine are voie să facă ceva, cine nu are voie să facă ceva... De asemenea, să se incite lumea să iasă în stradă pentru ca nu cumva această majoritate să facă nu știu ce... mie mi se pare că este o ieșire din democrație", a comentat Dragnea.
Întrebat dacă afirmația președintelui i s-a părut o invitație la proteste, el a spus: "N-am văzut-o numai eu, foarte mulți oameni au comentat, există riscul să se înțeleagă în felul ăsta".
"Nu putem să nu constatăm că de la alegerile parlamentare încoace un număr impresionat de politicieni influenți se ocupă cu a ataca Justiția, procurorii, procedurile din Justiție, inducând în populație impresia că Justiția nu funcționează. Cu siguranță, s-a putut constata foarte ușor că mai mulți din acești politicieni influenți sunt fie condamnați penal, fie sunt în curs de a fi judecați penal, fie sunt urmăriți penal. (...) Înainte de alegeri am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal, pe care generic le-am numit penali, să ajungă în conducerea statului, fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra Justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea, este nevoie de o implicare civică maximă, este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o Justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia. Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore, dar o societate sănătoasă — și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România — este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează în definitiv pe toți", a afirmat Iohannis, conform agerpres.ro.