Amână Dragnea votul pe moţiune? Grindeanu şi-a amânat şedinţa de Guvern

20 Iun 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Amână Dragnea votul pe moţiune?  Grindeanu şi-a amânat şedinţa de Guvern

Programat miercuri, votul pe moţiunea de cenzură ar putea fi amânat după ce UDMR a decis să nu participe la vot. Moţiunea ar urma doar să fie dezbătută miercuri, iar votul să fie amânat pentru săptămâna viitoare, pentru ca până atunci PSD să atragă votanţi de la PNL şi PMP. Între timp, vocile care susţin ca taberele Dragnea şi Grindeanu să se aşeze la masa negocierilor s-au înmulţit.

Informaţiile privind amânarea votului au fost lansate neoficial, pe surse din PSD. Că votul ar putea fi amânat, sugerează şi fostul premier Victor Ponta, secretar general al Guvernului. 

"Ca deputat PSD înțeleg să votez în conformitate cu ceea ce îmi dictează conștiința, interesul public și așteptările alegătorilor mei — chiar dacă acestea sunt în contradicție cu decizia lui Liviu Dragnea și a apropiaților săi! Mâine voi vota împotriva moțiunii de cenzură .... dacă va mai fi o moțiune de cenzură!", a scris Ponta, marți, pe pagina sa de Facebook.

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu spune însă că nici vorbă de aşa ceva. Din contră, coaliţia are voturi în plus faţă de necesarul de 233, a atras deja 5 parlamentari de la alte partide, iar moţiunea va fi votată miercuri. 

"Mâine la 11 începe şedinţa unde se va da votul pentru moţiunea de cenzură", a declarat Tăriceanu. El a mai spus că în prezent coaliţia de guvernare dispune de 16 sau 17 voturi în plus pentru trecerea moţiunii, "dar nu numai din coaliţie", ci şi "5 parlamentari care au plecat de la noi şi care nu fac parte din coaliţie".

Dacă Tăriceanu spune că tabăra Dragnea nu va amâna votul pe moţiunea de cenzură, tabăra Grindeanu şi-a amânat deja şedinţa de guvern programată astăzi. Şi aceasta din cauza unui secretar de stat, Mariana Moţ, de la Ministerul Justiţiei, căruia Tudorel Toader i-a delegat atribuţiile sale de ministru.

Numai că secretarul în cauză s-a îmbolnăvit subit, iar şedinţa de Guvern nu se poate desfăşura fără reprezentantul Ministerului Justiţiei.”Şedinţa Executivului va avea loc joi, când premierul e convins că toţi miniştrii vor veni la şedinta de Guvern", a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

Între timp, din PSD şi din afara lui sunt tot mai multe voci care susţin că Dragnea şi Grindeanu ar trebui să ajungă la o înţelegere şi să evite votul pe moţiunea de cenzură.

"Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu sunt doi lideri maturi, care pot depăși fierbințeala și patima unui moment incendiar. Încă nu este prea târziu ca focul care mistuie partidul de guvernământ și ultimul mare partid de Stânga din această parte a Europei să fie stins. Există loc în PSD pentru toți liderii săi'', consideră, fostul lider al PSD, Mircea Geoană.

În opinia sa, Sorin Grindeanu trebuie să renunțe ''la aventura fără viitor în care a fost încurajat să intre și să demisioneze'', iar Liviu Dragnea să lase de la el "pentru ca binele general să triumfe și să înțeleagă că într-un partid democratic pot co-exista mai mulți lideri, opinii sau curente de gândire".

Şi fostul lider al PSD Iaşi, primarul Mihai Chirică, spune că singura rețetă pozitivă în momentul de față pentru PSD este ca cele două tabere - Dragnea și Grindeanu să stea la aceeași masă și să găsească o formulă prin care să redea încrederea românilor că programul de guvernare va fi dus până la capăt.

"Situațiile se schimbă de la un moment la altul, de la o zi la alta și până în momentul votului nu putem să discutăm încă. Un lucru este cert, din orice soluție PSD a pierdut deja pentru că a lansat o teză în spațiul public că nu poate să facă propria guvernare și deja a pus la îndoială orice pas viitor în acest sens. E păcat", a declarat Chirica pentru Agerpres.

O invitaţie subtilă la dialog face şi Victor Ponta într-o postare pe Facebook, după eşuarea negocierilor PSD-UDMR. "Liviu Dragnea ( speriat ca nu are voturile colegilor sai ca sa treaca motiunea PSD contra PSD) s-a hotarat sa foloseasca aseara voturile UDMR ca si "glont de argint"! Azi si-a tras "glontul de argint" fix in propriul picior! Si in picioarele PSD! Dincolo de asta - chiar daca Liviu Dragnea a dovedit ca este in stare de absolut orice doar sa il dea jos pe Grindeanu, eu stiu ca Grindeanu este in stare de orice doar sa salveze Guvernarea PSD si unitatea PSD - daca exista si din cealalta parte ratiune, responsabilitate si dorinta de dialog! Mai sunt 20 de ore ....", scrie Victor Ponta.

Cu o zi în urmă, Tăriceanu îi cerea premierului Grindeanu „o minimă responsabilitate și luciditate” pentru a detensiona situația actuală, fără să mai fie nevoie să se ajungă la un vot pe moțiunea de cenzură.

”Ar face bine să reflecteze cu responsabilitatea pe care o incumbă calitatea pe care a avut-o, și pe care formal încă o deține, și anume aceea de premier al României, și să gândească cea mai bună formulă. Această formulă, de confruntare, nu e oportună”, a spus Tăriceanu.

 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră