Liderul PSD, Liviu Dragnea, este nemulţumit că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a întârziat foarte mult cu modificările aduse legilor din Justiţie şi îl avertizează că nu poate fi susţinut la nesfârşit.
"Se pare că dl ministru a întârziat f mult (...) Cred că nu se mai poate întârzia", a spus Dragnea, precizând că există riscul ca legea graţierii "să fie aprobata tacit pentru că nu vine Ministerul Justiţiei", relatează hotnews.ro.
Liderul PSD este de părere că discuţia despre un subiect care nu mai începe se lungeşte foarte mult. "O să cer o audienţă la Ministerul Justiţiei după ce mi-o avizează premierul ca să îi explic că totuşi parlamentul nu e anexa guvernului", a adăugat liderul PSD.
Întrebat dacă ministrul Justiţiei,Tudorel Toader, mai are sprijinul PSD, Dragnea a avertizat că "nu poţi să benficiezi de susţinere la nesfârşit".
În replică, ministrul Justiţiei spune că dacă se vrea o treabă de mântuială, poate trimite şi mâine modificările la Parlament. El a amintit că pachetul de legi datează din 2004, iar de atunci practica a arătat că există omisiuni și neconcordanțe
"Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite și mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât și pe formă, să facem o evaluare completă a celor trei legi (...) atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol. Consultăm CSM, toate instituțiile participante la actul de justiție, îl punem în transparență decizională, îl însușește Guvernul și îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Numai în momentul acela putem să avem cugetul și inima împăcate că am făcut un demers care să fie funcțional, viabil, necesar sistemului justiției. Numai în acel moment putem considera că modificările aduse pachetului de legi ale justiției vor putea cu adevărat să îmbunătățească activitatea de înfăptuire a justiției", a explicat joi ministrul Toader, Palatul Victoria, conform agerpres.ro.
Premierul Grindeanu e de aceeaşi părere cu ministrul Justiţiei: proiectele de modificare trebuie dezbătute public şi vor fi trimise la Parlament numai după încheierea dezbaterii, indiferent cine solicită acest lucru.
"Ne-am angajat că vom face un proces transparent, prin care să consultăm toate instituțiile și nu numai, ONG-uri ș.a.m.d. (...) Pe site-ul Ministerului Justiției se află acel proiect de lege (...) de punere în concordanță a deciziilor Curții Constituționale cu Codul penal și Codul de procedură penală. Este în proces de dezbatere publică acest proiect. Vom transmite către Parlament — indiferent cine solicită acest lucru — acest proiect în momentul în care dezbaterea publică este încheiată", a declarat premierul Grindeanu, într-o conferință de presă comună cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și cu ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Premierul Grindeanu a făcut această precizare după ce a fost întrebat care este punctul său de vedere față de declarațiile președintelui PSD
Ministerul Justiţiei a anunţat miercuri că va organiza două dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a Codurilor penale, publicat pe site-ul Ministerului. Dezbaterile vor avea loc pe 26 aprilie şi 15 mai.