Tradiții și superstiții. Ce înseamnă când caști și strănuți des

03 Sep 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Tradiții și superstiții. Ce înseamnă când caști și strănuți des

De teamă să nu se strecoare vreun duh necurat în corpul omului, se recomandă, când cască cineva, să-și facă cruce la gură, ca să nu intre prin ea necuratul sau să i se strâmbe gura. Musulmanii cred că diavolul a născocit căscatul, ca să poată intra în trupul omului. În Franța se crede că i se strâmbă gura cuiva, când cască în timp ce bate vântul.

În special când cască un copil, trebuie să i se facă semnul crucii în gură, pentru că micuții sunt mai expuși decât persoanele mari să le intre un duh necurat prin gura deschisă. În Maroc se recomandă celui ce cască să-și astupe gura cu mâna, căci diavolul va urina într-însa. Venețienii sunt de părere că cel ce cască nu trebuie să deschidă prea mult gura, nici capul să nu-l întoarcă, deoarece i se poate întâmpla să rămână cu fălcile încleștate.

Dacă un copil cască des, e semn că e deocheat. Dacă o babă descântă cuiva de deochi sau de moroi și ea începe să caște în timp ce rostește descântecul, e semn de netăgăduit că bolnavul e deocheat sau are să moară. Cu cât descântătoarea cască mai mult, cu atât vindecarea bolnavului e mai sigură.

O credință foarte răspândită la noi e: dacă sughiți, te pomenește cineva sau te doresc prietenii. Dacă te gândești la persoana care ți-a provocat în felul acesta sughițul, atunci îți trece. Alții înșiră pe rând numele rudelor, prietenilor sau cunoscuților și sughițul încetează când se rostește numele aceluia care te-a pomenit.

Se întâmplă însă ca sughițul să nu treacă ușor. De aceea trebuie speriat omul și îndată se oprește sughițul. E o credință generală la noi și la alte popoare. Îl minte pe cel ce sughite sau îl acuză pe nedrept de a fi comis ceva. I se dă să bea câteva înghițituri de apă pe nerăsuflate.

Cine sughite, trebuie să înghită dintr-o dată o bucățică de gheață, de mărimea unui ou de vrabie. Sau se dă să se bea ceai de izmă broștească. Tot așa la ruteni, se recomandă câteva picături de rachiu de izmă creață pe o bucățică de zahăr și o înghițitură de apă. În Bucovina se crede că e bine să smulgi un fir de păar din geană, ca să-ți treacă sughițul.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră