Preselecţie pentru Festivalul-Concurs Naţional „Ion Dolănescu”, ediţia a VII-a

08 Iul 2021 | scris de L.C.
Preselecţie pentru Festivalul-Concurs Naţional „Ion Dolănescu”, ediţia a VII-a

Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în parteneriat cu Fundaţia Culturală „Ion Dolănescu” organizează în zilele de 23 şi 24 septembrie 2021, la Târgovişte, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional „Ion Dolănescu”.

Deschis artiştilor amatori, solişti vocali din ţară şi din străinătate, interpreţi ai cântecului popular românesc, concursul are în vedere tinerii talentaţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani. Conform Regulamentului, nu se admite participarea aceluiaşi interpret la mai mult de trei ediţii ale Festivalului. De asemenea, concurenţii care au câştigat Marele Premiu nu mai au dreptul să participe la concurs. Câştigătorii celorlalte premii se mai pot înscrie, cu condiţia să nu fi participat la mai mult de două ediţii.

Fişele de înscriere la concurs sunt disponibile pe pagina web a Centrului Județean de Cultură Dâmbovița la adresa: www. http://www.cjcd.ro/ şi, după completare, vor fi trimise prin e-mail la adresa: office@cjcd.ro sau prin fax la numărul 0245/613112, până la data de 15 august 2021. Acestea vor fi însoţite de partiturile pieselor alese, cifrajul armonic specific, cu precizarea tonalităţii pe care concurenţii o preferă pentru interpretare. Atenţie: fişele incomplete duc la excluderea concurenţilor de la preselecţie! Taxa de înscriere, în valoare de 50 de lei, va fi achitată în ziua preselecţiei la Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa.

Concurenţii vor interpreta trei cântece: unul fără acompaniament (doină sau baladă), unul cu acompaniament orchestral, precum şi un cântec din repertoriul marelui interpret Ion Dolănescu. Acompaniamentul în concurs va fi asigurat de Orchestra Populară „Chindia”. Este permis şi acompaniamentul cu taraf tradiţional, în condiţiile în care se consideră că acest moment pune în valoare specificul muzical tradiţional al zonei din care provine concurentul, însă cheltuielile privind deplasarea formaţiei de acompaniament vor fi suportate de către concurent, cu precizarea „formulă tradiţionalăˮ în fişa de înscriere. Timpul maxim alocat fiecărui concurent va fi de 8 minute, iar depăşirea acestui interval atrage descalificarea concurentului. Totodată, participanţii sunt sfătuiţi să prezinte, pe cât posibil, piese care nu au intrat în circuitul Radio sau TV.

Preselecţia concurenţilor va avea loc la 20 august 2021, orele 10:00, la sediul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa din Târgovişte. Concursul se va desfăşura într-o singură etapă, în prima zi de Festival, (23 septembrie 2021), la Târgovişte, începând cu orele 18:00, iar câştigătorii vor evolua în Gala laureaţilor, la 24 septembrie 2021.

Juriul Festivalului - Concurs Naţional „Ion Dolănescu” va fi alcătuit din personalităţi din domeniul cercetării şi interpretării folclorului românesc, precum şi din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Concurenţii vor primi diplome şi însemne ale Festivalului - Concurs Naţional „Ion Dolănescu”, iar juriul va acorda următoarele premii: marele premiu –Trofeul „Ion Dolănescuˮ– 3.500 lei, premiul I - 2.000 lei, premiul al II-lea - 1.500 lei, premiul al III-lea - 1.000 lei, premiul special al Consiliului Judeţean Dâmboviţa – 1.000 lei, menţiune – 800 lei. Pot fi acordate şi alte premii speciale din diferite surse atrase şi sponsorizări.

Directorul Festivalului, managerul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița – maestrul Florin Georgescu, a precizat că evenimentul cultural va fi organizat prin respectarea tuturor măsurilor sanitare referitoare la prevenirea şi limitarea răspândirii Covid 19, instituţia de cultură urmând a aduce modificări în privinţa desfăşurării concursului, dacă normele vor impune acest lucru.

Informaţii suplimentare se pot obţine accesând site-ul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița la adresa: http://www.cjcd.ro/, unde este disponibil Regulamentul Festivalului care cuprinde şi fișa de înscriere în concurs.

 

(text: Luminiţa Ciobanu; fotografie: arhiva Ionuţ Dolănescu)

Alte stiri din Muzica

Ultima oră