Neîndoielnic, dincolo de muzica bună, de artiştii de primă mână care au evoluat în faţa publicului, dincolo de organizarea impecabilă a evenimentului muzical, un aliat al bunei desfăşurări a Galei Smart Folk You! Florian Pittiş 2018 a fost vremea superbă. Soarele de peste zi, care i-a obligat pe bucureşteni să treacă din nou la ţinuta de vară, a chemat în Parcul Herăstrău câteva mii de oameni fericiţi că pot să participe la cel mai mare eveniment muzical de peste an al Capitalei.
Ora 16. În aplauzele publicului, aşezat cuminte pe iarbă, primii care au urcat pe scenă au fost Tatiana şi Marius Ojog, avându-l ca invitat pe Vali Vătuiu. Artiştii sunt în elementul lor în marea familie Smart şi Mişcarea de Rezistenţă, deoarece au fost puţine ediţiile Fertivalului Smart Folk You din Vama Veche şi ale Galei Smart Folk You din Bucureşti la care aceştia să nu fi participat. Cu vocea ei specială, de jazz, Tatiana umple sonor spaţiul, creând o atmosferă caldă, liniştitoare, în deplină concordanţă cu vremea de afară.
Ora 16.30 Vlad Craioveanu şi Adina Halas (ale căror emisiuni le puteţi asculta la radio SmartFM) îşi iau în serios rolul de prezentatori şi-l cheamă în scenă pe Adrian Naidin, amintind în „fişa biografică” meritele sale muzicale interne şi internaţionale. Simbioza dintre un violoncel clasic (mânuit de Naidin) şi tobe este una fantastică, chiar dacă un prieten al artistului numea, glumind, această alăturare de instrumente „un fel de struţo-cămilă).
Se cântă, într-o interpretare unică, piese din folclor „Pe deal, pe la Cornăţel” ori „Când eram tânăr codrean”. Ultima piesă, „Pasăre de pe ierugă”, chiar sună rock amintind de Ritchie Blackmore, de la Deep Purple, în vremea când, în concerte, cânta cu un arcuş pe corzile chitării electrice.
Urmează Dinu Olăraşu, care este fericit deoarece tocmai a încheiat manuscrisele pentru noua sa carte de poezie numită „Poematum”. Cu vocea sa plăcută, Dinu interpretează câteva piese, apoi îi cheamă alături pe Tatiana Ojog şi pe Vali Vătuiu. Aproape de ora 18 îşi fac apariţia Emeric Imre & Jimi El Laco. Prima piesă este despre toamnă. A doua la fel, pe versurile poetului Adrian Păunescu. O jumătate de oră mai târziu, Bodo şi cei de la Proconsul fac trecerea spre muzica rock, căci de acum şi până spre miezul nopţii, numai asta se va cânta!
Publicul umple la refuz tot spaţiul verde, pe aleile laterale de lângă scenă nu se mai circulă, ci se staţionează, iar spre clădirea Guvernului un sfert de lună apare mirată pe cer (atât o mai fi rămas din Luna pătrată pe care, cu generozitate, Alina Manole o împărţise cu o seară înainte)! În Herăstrău, noaptea vine pe ritmuri de rock!
După Proconsul urmează Byron. Deşi băieţii din trupă afirmă că muzica pe care o cântă nu este chiar rock, atunci vă spunem noi că nici altceva nu e! Spectatorii sunt de mult în picioare şi aproape de scenă, se cântă, se aclamă, se aplaudă! Şi dacă Byron face încălzirea, e rândul lui Kempes şi alor lui să incendieze de-a dreptul atmosfera!
La piesa „Umăr lângă umăr” toţi cei din faţa scenei cântă într-un cor uriaş la refren, iar la piesa „Aşa e viaţa de motociclist”, la comanda „toată lumea mâinile sus”, acelaşi public cântă singur refrenul. Da, i se citeşte lui Kempes satisfacţia pe chip cu aşa spectatori!
În sfârşit, la ora 22, urcă pe scenă cea mai aşteptată trupă a serii: Celelalte Cuvinte, care încep cu..”În sfârşit, e un început!”. Cu aceeaşi energie ca în tinereţe (nu că acum ar fi bătrân!), în mare vervă, Călin Pop e pe toată scena, făcând minuni cu chitara şi cu vocea sa inconfundabilă. Cântă o dată cu publicul „Dacă vrei privirea să-ţi pleci în podea” ori „Iarbă prin păr”, până spre mijlocul nopţii.
Cei prezenţi la întâlnirea cu cei mai buni solişti şi trupe de folk şi rock părăsesc fericiţi parcul, la gândul că în astă seară spectacolul va fi şi mai şi. Şi, dacă avem în vedere faptul că astăzi vor evolua OCS, Pasărea Rock, Cristi Minculescu, chiar sunt îndreptaăţiţi să se bucure! Aşadar, sâmbătă noapte bună Bucureşti, duminică „Bună seara, prieteni!”... Vă aşteptăm la ora 16. Intrarea este liberă!