Un soare blând, într-un miez de toamnă înaltă, copaci ruginii şi alei cu trandafiri, o scenă uriaşă, “decorată” cu munţi de boxe şi un „zvon de muzică rock...şi folk” (vorba celor de la Pasărea Rock).... Asta au găsit, ieri după-amiază, în Parcul Herăstrău, cei veniţi la cea de-a VIII-a ediţie a Galei Smart Folk You! Florian Pittiş 2018 Trăiască România - 100 de ani, spectacol organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB şi Mişcarea de Reziastenţă. Şi bine au făcut că au fost acolo şi bine ar face dacă ar fi prezenţi şi în seara asta şi mâine seară, deoarece Gala Smart Folk You! Florian Pittiş este, de departe, cel mai important festival de folk şi rock care se desfăşoară anual în Bucureşti.
Ora 16. Cuminţi, aşezaţi în şezut, majoritatea spectatorilor aşteptau nerăbdători să înceapă cântarea. Dacă n-ar fi fost 18-20 de grade celsius afară şi dacă în loc de iarbă ar fi fost nisip, toată lumea s-ar fi simţit ca pe plaja din Vama Veche, acolo unde, vara, Festivalul Smart Folk You! Florian Pittiş are o longevitate de aproape 15 ani.
Cei care deschid, ca aproape de fiecare dată, Festivalul şi Gala Smart Folk You sunt componenţii trupei Folk Frate! Cu o muzică de bună calitate, veselă, plăcută, cu refrene uşor de ţinut minte, cei de la Folk Frate se bucură o dată cu spectatorii de soarele de afară, cântă şi dansează antrenându-se unii pe alţii – artişti şi spectatori – deopotrivă. Cântă despre „Alexandra”, trec apoi la „Mahjong” şi la refrenul „doar în ochii ei încape cerul”, spre satisfacţia publicului, mai ales feminin, care aclamă, aplaudă şi se unduieşte în ritmurile piesei.
Urmează Arthur Project, excelenţi instrumentişti care-şi fac bine treaba timp de jumătate de oră cântând despre toamnă, despre Vama Veche, despre mare, spre bucuria publicului din ce în ce mai numeros şi mai animat.
Ora 17. Intră în scenă un om şi o chitară, Cristian Buică, venit din Reşiţa să ne încânte cu un folk de bună calitate. Cântă despre oraşul natal, despre Turnul Babel, cu o voce viguroasă dar melodioasă, de bănăţean adevărat. Îi urmează Adrian Sărmăşan, folk-ist cunoscut şi recunoscut, amintind de vremea Cenaclului Flacăra. Cu figura sa de nordic, de războinic viking, Adrian cântă piese mai vechi, dar şi mai noi, de pe ultimul, cel de-al şaptelea album al său, ce va fi lansat în curând. Oamenii din faţa sa stau pe iarbă, mângâiaţi blând de ultimele ocheade ale soarelui. Uşor-uşor amurgul învăluie parcul...
Îşi fac apariţia pe scenă Adina Halas şi Vlad Craioveanu (cei doi au emisiuni permanente la Radio Smart FM), care fac prezentarea Alinei Manole Cvartet. Alina şi colegii săi, instrumentişti cu mare experienţă, creează o atmosferă aparte cântând despre fericire (chiar şi la bloc!), despre dragoste, despre Cutia Pandorei. Încheie, evident, cu binecunoscuta piesă Luna pătrată.
Ora 18. Încă de la intrarea în scenă, Florin Chilian are tot publicul de partea lui. Aminteşte de Pittiş, omagiindu-l, îi mulţumeşte lui Maris Tucă pentru invitaţie, şi-şi dă drumul la voce. Cei prezenţi rezonează aplaudându-l, mai las când acesta interpretează piesele Iubi, Ce mult te-am iubit, Zece întâmplări ciudate.
Urmează unicul, inepuizabilul, inconfundabilul Damian Drăghici şi trupa sa de instrumentişi uniţi sub numele de Gypsy Brothers. Recitaul său începe cu un tânăr gurist şi violonist care interpretează o doină de jale. Ritmul se schimbă imediat şi se intră în forţă într-un jazz session fantastic, alimentat de energia explozivă a lui Damian. Piesele interpretate, construite pe cunoscute teme din folclorul autohton, fac deliciul publicului, încărcându-l cu energie „damiană”.
Andrei Păunescu şi trupa Totuşi nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cu Maria Maria, parteneră la microfon, Andrei cântă piese din Cenaclul Flacăra, însoţit, la unison, de public. Urmează trupa Camioane în Mulţime (CnM), care electrizează spectatorii cu o muzică rock viguroasă. Încheie cu arhicunoscuta piesă „În plastic e fantastic”.
Ora 21. Băieţii de la GUZ live band îşi fac apariţia sub lumina reflectoarelor. Vocalul, plin de nerv, dar cu dulceaţă moldovenească în glas, cântă „buburuză ruză, iubeşte-l pe Guz” şi încheie cu o versiune rock a piesei „Constantine, Constantine”.Totul culminează cu minirecitalul în forţă al celor de la trupa Firma. Angajaţi „cu normă întreagă” pe „tăpşanul” muzicii rock, băieţii sunt plini de energie şi poftă de cântare, spre bucuria celor rămaşi în parc până spre miezul nopţii.
După oprirea sunetului şi stingerea luminilor, Parcul Herăstrău rămâne înfăşurat în noapte. În locul chitărilor şi tobelor de mai devreme, muzica este înlocuită de foşnetul frunzelor stârnite de o boare subţire de vânt. Dar în seara asta se reia totul! Kempes, Celelalte Cuvinte şi toţi ceilalţi artişti vor anima din nou spaţiul de la intrarea Charles de Gaulle. Vă aşteptăm tot la ora 16. Să fiţi neapărat prezenţi! Intrarea este liberă...