FESTIVALUL ENESCU. Ediția jubiliară prezintă cele mai multe și mai spectaculoase lucrări ale lui George Enescu din istoria sa

24 Aug 2021 | scris de Andreea Vasilescu
FESTIVALUL ENESCU. Ediția jubiliară prezintă cele mai multe și mai spectaculoase lucrări ale lui George Enescu din istoria sa

Ediția a 25-a a Festivalului Enescu, care începe pe 28 august, trece una din probele de maturitate în promovarea muzicii lui George Enescu printre artiștii străini și români, deoarece reușește să prezinte cel mai mare număr de lucrări enesciene (37) și cel mai complex program cu lucrările marelui compozitor din întreaga sa istorie, scrie europafm.ro.

Dacă, tradițional, orchestrele din străinătate preferau să interpreteze cele două Rapsodii române, la ediția din 2021 artiștii invitați vor permite publicului să cunoască și să exploreze în profunzime creația lui Enescu, de la lucrările de tinerețe fără număr de opus, până la capodoperele camerale și simfonice ale stilului târziu și la fragmente de manuscrise redescoperite și finalizate postum.

Între punctele-reper ale muzicii lui Enescu, se numără Simfonia a II-a (1914) care marchează, printr-un limbaj romantic exacerbat, tranziția către sinteza stilistică matură a muzicii lui Enescu (Filarmonica Mării Baltice & Kristjan Järvi, dirijor).

Apoi, Sonata a III-a „în caracter popular românesc” capătă, în aranjamentul lui Valentin Doni, valențele unui spectaculos concert pentru vioară și orchestră (Orchestra Filarmonică din Londra, Edward Gardner dirijor & Patricia Kopatchinskaja vioară).Valentin Doni a făcut acest aranjament special pentru Patricia Kopatchinskaja, una dintre ambasadoarele de seamă a lui George Enescu în lume. Acest concert din 8 septembrie este singurul concert transmis în direct pe MEZZO TV.

Nu în ultimul rând, avem ocazia să ascultăm două capodopere de maturitate care nu s-au auzit niciodată în timpul vieții compozitorului: poemul simfonic Vox Maris, oglindă programatică a concepției profunde despre existență și moarte a lui Enescu (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Corul Filarmonicii George Enescu, dirijor: Christian Badea) și Simfonia a IV-a, finalizată postum de Pascal Bentoiu și publicată pentru prima dată într-o ediție modernă în 2020. De altfel, Simfoniaa IV-a va fi interpretată pentru prima oară în Festival de către un ansamblu internațional: Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, sub bagheta maestrul Daniele Gatti, la Sala Palatului, pe 23 septembrie.

În premieră în programul Festivalului, vor fi interpretate mai multe lucrări de George Enescu:

Tot în premieră vom asculta și Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op.25, „în caracter popular românesc” într-un aranjament pentru orchestră de Frédéric Chaslin.

Publicul iubitor de muzică clasică va putea asculta interpretări diferite ale unor lucrări precum:

Seria Enescu și contemporanii

Seria Enescu și contemporanii își conduce ascultătorii în universul intim al muzicii de cameră. Organizate sub forma unor matinee muzicale de weekend, concertele și recitalurile au loc sâmbăta și duminica de la ora 10:30, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României.

Seria Enescu și contemporanii se întemeiază pe cel puțin două rațiuni. Pe de o parte, urmărește întregirea Programului Festivalului cu această importantă componentă camerală. Dar mai ales, caută să răspundă necesității de a-l percepe pe Enescu prin prisma modernității europene, care i-a influențat creația în mod autentic, eliberat de cheia naționalistă  în care a fost prezentat în timpul comunismului.

Formații camerale prestigioase – între care Cvartetul DanelCvartetul Fine Arts sau Clara Haskil Trio – și muzicieni precum violonceliștii Manuel Fischer-Dieskau și Norbert Anger sau pianista Sina Kloke, care vor evolua în recital, prezintă muzica lui Enescu alături de creațiile care l-au înconjurat și inspirat în acest peisaj stilistic al primei jumătăți de secol XX.

Informații despre bilete

Puteți găsi informații despre procedura de achiziționare, precum și de condițiile de acces pe site-ul Festivalului, secțiunea Bilete. Este posibil ca, din cauza pandemiei, să apară schimbări în program. Accesul în sălile de concerte se va face cu respectarea condițiilor sanitare, iar purtarea măștii va fi obligatorie.

Festivalul Internațional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august și 26 septembrie 2021, cu un program artistic excepțional, susținut de 3500 de artiști străini și români, pe o durată record de 4 săptămâni, dar și cu măsuri care să reducă riscurile de sănătate pentru spectatori, artiști, organizatori și jurnaliști.

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalenescu.ro.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră