Din această săptămână, TVR 2 vă invită în fiecare săptămână, la Telecinemateca, să o urmăriţi pe Marlene Dietrich într-un ciclu ce a programat până la jumătatea lunii septembrie, o selecţie a celor mai reprezentative filme din cariera sa.
Considerată una dintre cele mai frumoase actriţe ale marelui ecran, Marlene Dietrich a aprins imaginaţia admiratorilor – bărbaţi şi femei deopotrivă – nu doar cu ochii ei de felină, pomeţii eleganţi şi buclele blonde, ci şi afişând o siluetă androgină, îmbrăcată adesea în costume bărbăteşti, sfidând preceptele morale ale societăţii.
Debutând în cinema în Germania natală, după ce un accident i-a spulberat visul de a deveni violonistă, Dietrich îi atrage atenţia marelui regizor austriac Josef von Sternberg, care o distribuie în primul film german sonor, "Îngerul albastru" ("Der Blaue Engel", 1929). Succesul internaţional al acestuia le aduce amândurora un contract la Hollywood şi colaborarea cu Von Sternberg, care-i va fi mentor şi partener de viaţă.
De-a lungul carierei sale hollywoodiene, care a continuat până la sfârşitul anilor 1950, Marlene Dietrich a jucat alături de parteneri nu mai puţin celebri – John Wayne, Gary Cooper, Cary Grant, James Stewart – şi a fost muza unora dintre cei mai mari regizori ai secolului XX: Ernst Lubitsch, Rene Clair, Billy Wilder sau Alfred Hitchcock.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost unul dintre cei mai activi susţinători ai trupelor americane; concertele ei ridicau moralul soldaţilor şi apariţiile ei în public au contribuit la strângerea de fonduri pentru armată. Când marele ecran nu i-a mai oferit roluri de protagonistă, Dietrich s-a întors definitiv la prima ei iubire, scena. În anii '60-'70, spectacolele ei de cabaret din Las Vegas sau Londra, în care apărea, conform obiceiului său, fie în rochii elegante, fie purtând frac şi joben, proiectau aceeaşi imagine a unui star incontestabil, provocator, în afara tiparelor.
Iată programarea celor nouă filme marcante din cariera lui Marlene Dietrich ce vor fi difuzate la TVR 2, în această vară, în cadrul ciclului Telecinemateca:
6 iulie - Dezonorata (DISHONORED – SUA, 1931)
13 iulie - Shanghai Express – SUA, 1932
20 iulie – Viciul blond (BLONDE VENUS – SUA, 1932)
27 iulie – Împărăteasa Roşie (THE SCARLET EMPRESS – SUA, 1934)
3 august – Capriciu Spaniol (THE DEVIL IS A WOMAN – SUA, 1935)
24 august - Dorinţă (DESIRE – SUA, 1936)
31 august – Frumoasa din New Orleans (THE FLAME OF NEW ORLEANS – SUA, 1941)
7 septembrie – Linia vieţii (GOLDEN EARRINGS – SUA, 1947)
14 septembrie – Scandal internaţional (A FOREIGN AFFAIR - SUA, 1948)
Ca de obicei, la Telecinemateca, fiecare film va avea o scurta prezentare făcuta de Radu F.Alexandru.