„Marius Tucă Show”. Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeş “, despre bolnavii din România: Dacă au spus unii 20.000, sunt optimişti copiii ăştia!

23 Mar 2020 | scris de A.A.
„Marius Tucă Show”. Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeş “, despre bolnavii din România: Dacă au spus unii 20.000, sunt optimişti copiii ăştia!

Ediție specială ”Marius Tucă Show”, luni, 23 martie, de la ora 17.00. Invitat va fi dr. Emilian Ioan Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale Dr. Victor Babeș din București.

Marius Tucă și dr. Emilian Ioan Imbri vor discuta despre ultimele informații privind criza coronavirusului în România și măsurile luate în spitale pentru a face față afluxului de bolnavi.

Am intrat în scenariul transmiterii comunitare a coronavirusului? Câte cazuri au apărut prin transmitere comunitară?

Ce trebuie să știe românii în cazul transmiterii comunitare a virusului? Cum se pot proteja suplimentar?

Sunt suficiente măsurile luate de autorităti în acest scenariu?

Când va începe testarea masivă? Ce fel de testare se va face?

Câți pacienți cu coronavirus sunt internați în prezent la Victor Babeș? Câți dintre ei sunt în stare gravă?

Din informațiile existente, când se prefigurează vârful epidemiei?

Sunt doar câteva din întrebările la care va răspunde Emilian Ioan Imbri, miercuri, începând cu ora 17.00, într-o emisiune LIVE "Marius Tucă Show", pe  miscareaderezistenta.ro și mediafax.ro.

 

Marius Tucă: Câţi pacienţi aveţi internaţi?

Dr. Emilian Ioan Imbri: Avem peste 40 de pacienţi. Nu pot sa va dau date exacte.

Marius Tucă: E vreun pacient in stare grava?

Dr. Emilian Ioan Imbri: Majoritatea sunt pacienti care nu prezinta probleme, nu au probleme patologice.

Marius Tucă: Cum sunt protejate cadrele? Sunt testate?

Dr. Emilian Ioan Imbri: In momentul de fata noi ne-am organizat mai aparte deoarece suntem un spital de boli infectioase. Am avut timp sa externam bolnavii, sa facem echipe de medici, sa extindem spitalul. Exista protocoale, desi a fost timpul scurt, exista protocoale in care e stabilit ce echipament se foloseste in functie de cine intra la pacient.

Noi am avut un mod de organizare mai aparte decat in celelalte spitale, pentru ca este un spital de boli infectioase si stim despre ce este vorba.

Exista o serie de echipamente care asigura protectia personalului. Foarte greu s-au obtinut aceste ehipamente.

S-au facut eforturi, odata cu criza s-au deblocat fonduri. Romania va fi poate mai lovita decat alte state, nu se stie vom vedea. Momentan am reusit sa ne facem stocuri. 

Dr. Emilian Ioan Imbri: Acest coronavirus ne-a oferit un ragaz, pe care noi l-am folosit foarte bine, am avut timp sa externam bolnavii, sa pregatim pavilioanele, unul dupa altul, care sa fie libere pengtru bolnavi si sa astepte internarile.

Spitalele de boli infectioase interneaza pana la capacitate maxima.

Lumea nu stie un lucru atat timp cat pacientii erau intrebati de unde veneau si nu declarau cu adevarat unde au fost, riscul a fost foarte mare.

Dr. Emilian Ioan Imbri: In acest moment a inceput o transmitere comunitara deci riscul pentru orice doctor este sa ia virusul de la orice pacient care vine la spital.

Ganditi-va la persoanele care au spus ca au venit din Italia. Cati credeti ca au facut treaba asta? Niciun stat nu are forta sa verifice ca acesti oameni sunt responsabili. Mall-urile nu erau inchise pe vremea aia. Iar e o problema. Tinerii se intreaba de ce sa stea in casa. Ei nu se gandesc ca pot fi purtatori.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Riscul ca o persoana tanara sa transmita este foarte mare, pana la 20 sau 30 de persoane. Rugam pe toata lumea sa stea in casa. In weekend s-a iesit la gratare si au zis ca suntem in aer liber e imposibil sa ne imbolnavim, foarte gresit. Odata cu intreactiunea umana se transmite si virusul.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Paradoxal cele mai sigure spitale sunt spitalele de boli infectioase. Una din recomandarile Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) facuta catre tineri spunea asa: Nu va bazati atat de mult pe tineretea voastra. Inseamna ca ceva nu e in regula, ca ceva se poate intampla si aici.

În spitalul Victor Babes niciun medic şi nicio asistenta n-a spus: „eu vreau sa plec, eu vreau sa fug, mie imi e frica”. Au fost niste colegi care au spus: „Eu am astm”.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Rata de imbolnavire a medicilor e foarte mare. In momentul de fata cele mai sigure spitale sunt cele de boli infectioasa. Spitalul Victor Babes din Bucureşti interneaza doar suspiciuni sau oameni cu cazuri confirmate.

Venea vremea cand nu mai puteam caza personalul in saloanele goale pentru ca veneau pacientii bolnavi. Am solicitat un hotel de la Ministerul Sănătăţii. Acest hotel este pus la dispozitie celor care sunt carantinati. Acesti oameni lucreaza, merg la hotel, au scapat de spaima ca pot duce ceva acasa, la spital sunt verificati.

La hotel respectam conditiile de somn si de igiena. A doua zi intra cu siguranta in spital. Astea au fost niste lucruri pe care noi le-am discutat inainte. Vom merge inainte cu echipele care vor intra in lucru.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Copiii se imbolnavesc rar de aceasta infectie. Nu au plamani receptori.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Masurile nu sunt suficient de drastice, de aspre. Si ziua trebuie interzise plimbarile.

Marius Tucă: Cei mai multi medici din Romania sunt dedicati profesiei. Cred ca toti medicii din Romania merita aprecierile noastre.

Marius Tucă: Apropo de multi medici care au plecat in strainatate. Multumesc medicilor care au ramas la Victor Babes. Dedicatia lor mi se pare extraordinara. Apropo de spaga am o alta parere. Daca bolnavii vor sa dea cadou fara ca medicii sa contitioneze acest lucru, mi se pare de bun simt. 

Dr. Emilian Ioan Imbri: Legat de cadouri, un mare profesor de chirurgie ne spunea: Daca vine o batranica vine si va da o ciocolata sau altceva, sa nu o refuzati ca o sa creada ca nu o sa aveti grija de ea.

Noi suntem echipa. Avem medicii. Dar fara personalul de support nu e act medical. E consult medical. Actul medical inseamna tot

Marius Tucă: Testul pentru coronavirus al Cancelarului Angela Merkel a iesit negativ.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Pentru mine e o mare bucurie. Si noi avem aici persoane care s-au testat si care au iesit negativ.

„Sunt foarte mulţi care se prezintă la Victor Babes ca să se testeze”

Este multa lume care vine la noi doar sa se testeze, din pacate daca oamenii stau la noi in carantina si pentru al doilea test, si apoi ies pe strada se pot infecta.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Daca vom ramane in picioare, cer conducatorilor tarii sa mareasca pensiile medicilor si ale personalului medical.

Marius Tucă: Cum se simt medicii de la Spitalul Gerota?

Dr. Emilian Ioan Imbri: Ei se simt bine. Abia asteapta sa se intoarca la treaba.

Am facut consultările si noi nu avem asa ceva. Tinand personalul aici noi am intrerupt lantul transmiterilor. Nu am expus pe nimeni. Maine incepem sa facem testarile pentru a a doua oara a personalului.

Marius Tucă: Aveti teste suficiente?

Dr. Emilian Ioan Imbri: Acum da.

Marius Tucă: Cum poate ajunge cineva la Victor Babes sa isi faca testul?

Dr. Emilian Ioan Imbri: Nu poate sa vina oricine. In momentul asta e foarte clar stabilit că cine e suspect se izoleaza si anunta Direcţia de Sănătate Publică. Nu poate sa vina oricine de pe strada. Nu se fac teste contracost.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Chinezii recomanda izolarea pentru inca 14 zile daca pacientul se simte mai bine si e asimptomatic.

Dr. Emilian Ioan Imbri: Din ceea ce stiu de la cei care sunt epidemiologi în România, în mai sau iunie va fi un varf al epidemiei, cu posibilitatea sa revina in septembrie. Nu dau leacuri babesti. Si rugaciunile sunt binevenite. Trebuie sa invatam sa convietuim paşnic cu acest virus.

Sunt posibile mai multe varfuri. Se pare ca anul acesta virusul va face experiente pe noi.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră