Federația Europeană a Jurnaliștilor condamnă angajatorii care forțează jurnaliștii să lucreze din redacții

17 Mar 2020
Federația Europeană a Jurnaliștilor condamnă angajatorii care forțează jurnaliștii să lucreze din redacții

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) condamnă atitudinea unor angajatori din sector care îşi forţează jurnaliştii să lucreze din redacţii arătând că acest demers creşte riscul de contagiune pentru întreaga populaţie.

"Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ) salută măsurile luate pentru a asigura siguranţa jurnaliştilor în timpul pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, condamnăm atitudinea unor angajatori din sector care îşi forţează jurnaliştii să lucreze din sala de ştiri - redacţii. În situaţia actuală, sănătatea şi siguranţa jurnaliştilor este prima noastră prioritate. Solicităm tuturor angajatorilor mass-media să aplice principiile prevenirii, punând în aplicare toate măsurile adecvate pentru protejarea sănătăţii jurnaliştilor la locul de muncă", precizează Federaţia, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - SRJ MediaSind.

EFJ a aflat de la filialele sale că unii angajatori din acest sector refuză să le permită jurnaliştilor să lucreze în regim de telemuncă şi condamnă cu tărie această atitudine iresponsabilă, menţionează sursa citată.

"Este inacceptabil faptul că unii editori refuză să permită jurnaliştilor să lucreze în telemuncă. Instrumentele telematice de astăzi permit executarea perfectă de la distanţă a sarcinilor jurnalistice. Obligarea jurnaliştilor să se adune zilnic în sala de ştiri creşte riscul de contagiune pentru întreaga populaţie. Acest lucru este complet iresponsabil!", a declarat secretarul general al EFJ, Ricardo Gutierrez.

Fiecare angajator trebuie să se simtă preocupat de epidemie şi să ia măsuri pentru a o contracara. EFJ şi-a anulat toate şedinţele până la 6 aprilie şi a instruit personalul său să lucreze de acasă, ca parte a unui pachet de măsuri pentru a face faţă infectării cu COVID-19.

"EFJ se alătură Confederaţiei Europene a Sindicatelor (CES) pentru a solicita Comisiei Europene şi statelor membre ale UE să pună în aplicare măsuri de urgenţă, cum ar fi relaxarea normelor fiscale în conformitate cu Pactul de stabilitate şi creştere şi normele privind ajutoarele de stat, în timp ce adoptă legislaţia ulterioară pentru eliberaţi imediat finanţarea UE pentru a ajuta cei mai răi afectaţi. Aceasta trebuie să includă sprijin financiar pentru lucrătorii care sunt carantinaţi, suspendaţi de la locul de muncă sau concediaţi din cauza COVID-19. O atenţie deosebită trebuie acordată lucrătorilor precare şi non-standard (inclusiv jurnaliştilor independenţi), care sunt adesea excluse din aceleaşi drepturi şi protecţii ca şi ceilalţi lucrători", precizează sursa citată. 

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră