Studiile ne confirmă temerile: gândacii s-au adaptat la insecticide și devin tot mai greu de ucis

03 Iul 2019 | scris de A.V.
Studiile ne confirmă temerile: gândacii s-au adaptat la insecticide și devin tot mai greu de ucis

Studiile specialiștilor confirmă acum ceea ce, în practică, am observat cu toții, și încă de ceva ani. Gândacii sunt din ce în ce mai greu de ucis, insecticidele ne par apă chioară în lupta cu ei.

Ei bine, există explicație. Gândacii evoluează mult mai repede decât se așteptau oamenii de știință, dezvoltând imunitate la insecticidele folosite pentru a le elimina.

Cercetătorii de la Universitatea Purdue au expus gândaci la diferite insecticide și au descoperit că insectele au căpătat rezistență nu numai față de acestea, dar și față de alte substanțe chimice create pentru a-i extermina.

Specialiștii susțin că este numai o problemă de timp până când aceste insecte vor deveni total imune la insecticide.

„Este o schimbare neașteptată la gândaci. Dezvoltarea unei imunități în fața mai multor clase de insecticide va face controlarea lor doar cu substanțe chimice aproape imposibilă,” a declarat Michael Scharf de la universitatea Purdue, citat de CNN.

Exterminatorii de obicei folosesc cocktail-uri din mai multe tipuri de insecticide, astfel ca în cazul în care o insectă este imună la o substanță, alta să intervină și să o ucidă.

Însă, această strategie nu va mai funcționa dacă gândacii capătă imunitate la diferite tipuri de insecticide.

În acest studiu, cercetătorii au reușit controleze înmulțirea gândacilor folosind diferite tipuri de insecticide, însă nu au putut să reducă numărul lor.

Pentru a-i ține sub control, trebuie să găsim noi metode pentru a-i combate, spune Michael Scharf.

CREDIT FOTO: Image by Dirk (Beeki®) Schumacher from Pixabay 

Alte stiri din Life style

Ultima oră