Anul 1956, cu invazia sovietică din Ungaria, a bulversat nu doar o ţară, ci întreaga Europă. Mii de oameni au fugit din ţara lor, care încotro, iar state ale Europei au fost nevoite să găsească soluţii pentru aceştia. Tot din Estul Europei, din state cu regimuri comuniste, încercau să fugă şi alţi oameni disperaţi, în căutarea libertăţii.
În Italia, la 70 de kilometri sud de Roma, a fost creat un lagăr pentru aceşti refugiaţi în localitatea Latina. Lagărul, activ din 1957 până în 1989, a găzduit circa 80.000 de refugiaţi din Europa de Est.
Lagărul din Latina, cunoscut şi ca „Lagărul Rossi Longhi”, a fost cel mai important şi mai mare din Italia. Refugiaţii care i-au trecut iniţial pragul au fost ungari, cehoslovaci şi oameni care fugeau din calea totalitarismului sovietic.
Circa 6.000 de români
Printre cei găzduiţi în lagărul de la Latina s-au aflat şi români. Oameni care au părăsit România, căutând libertatea şi un trai mai bun în Occident.
Mulţi dintre ei frontierişti, adică oameni care au sfidat pericolele şi chiar moartea, trecând ilegal frontierele României.
Despre unul dintre ei, miscareaderezistenta.ro a relatat deja. Este vorba despre Mihai Stăuceanu, unul dintre sutele de mii de frontierişti români, care a reuşit să ajungă în Occident, după ce a petrecut luni bune inclusiv în lagărul de la Latina.
Începând cu finele anilor 70 şi accentuarea crizei economice, în acest lagăr au ajuns diferiţi migranţi, inclusiv din locuri îndepărtate din lume, cum ar fi Indonezia, dar şi aşa-numiţi migranţi economici, cum a fost cazul majorităţii migranţilor polonezi.
Conform arhivelor lagărului, circa 6.000 de români au fost găzduiţi în Latina, în aşteptarea unui răspuns din partea altor state occidentale în care aceştia doreau să ajungă şi să obţină azil politic.
Majoritatea celor care s-au aflat aici au ajuns ulterior în Austria, Canada sau Statele Unite.
Filmul documentar
În zilele de 19-21 octombrie, în Latina se va vorbi despre migranţi. Despre aceia care în anii comunismului au îndrăznit să spere că vor fi liberi, despre aceia care au ajuns în Italia şi care au primit ajutor, inclusiv în lagărul „Rossi Longhi”. Câţiva dintre cei care s-au aflat în lagăr în trecut şi care acum sunt cetăţeni ai lumii libere vor participa la un eveniment organizat de o inimoasă jurnalistă italiană, Emanuela Gasbarroni, a cărei preocupare pentru subiectul migraţiei din trecut şi al lagărului de la Latina a făcut posibilă realizarea unui film documentar pe această temă, intitulat „Escape for freedom”.
Protagonişti ai acestui documentar sunt inclusiv doi români care au fost găzduiţi în acest lagăr, Mihai Băbeanu şi Alex Konick. Alex este, de altfel, frontierist. El a fugit din România comunistă şi a ajuns în Statele Unite, via Latina.
Întâlnirea emoţionantă de la Latina din aceste zile va prilejui vizionarea documentarului, dar şi discuţii despre istoria acestui loc, expoziţii etc.