"Zelensky? Hitler avea și origini evreiești" spune Serghei Lavrov într-un interviu la televiziunea italiană

02 Mai 2022
"Zelensky? Hitler avea și origini evreiești" spune Serghei Lavrov într-un interviu la televiziunea italiană

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost intervievat în Zona Bianca la postul Rete 4 (Mediaset), primul interviu acordat unei televiziuni europene: a vorbit despre războiul nuclear, argumentând că Moscova a lucrat întotdeauna pentru a-l evita, a acuzat Occidentul că luptă pe teren în Ucraina dar nu a oferit dovezi, a păstrat o linie dură cu privire la plata gazelor în ruble și l-a comparat pe Zelensky cu Hitler, scrie Corriere della Sera.
 

În seara zilei de duminică, 1 mai, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a fost intervievat în cadrul programului Zona Albă, de la postul italian Rete 4. Lavrov a adus acuzații împotriva Italiei - care «se afla în primele rânduri împotriva Rusiei: am fost surprinși, dar acum nu mai suntem„- și Occidentului - care ar "lupta pe teren în Ucraina": afirmație în susținerea căreia Lavrov nu a adus nicio dovadă.

Ministrul de Externe de la Moscova a mai susținut că Rusia a lucrat întotdeauna pentru a minimiza riscul războiului nuclear („Dar riscul nu poate fi subestimat”, a adăugat el, uitând că pe canalele rusești și nu pe cele occidentale apar regulat simulări ale potentialelor dezastre nucleare pe care rușii le-ar putea crea în capitalele europene) și că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este purtătorul de idei antisemite și naziste, deși e evreu: „Dar asta nu înseamnă nimic, chiar și „Hitler avea origini evreiești”.

El a mai susținut că Rusia a dezvoltat rachete hipersonice „pentru a răspunde unui posibil atac occidental” (uitând, totuși, că Moscova a fost prima țară din lume care le-a folosit într-un conflict și că Ucraina nu are rachete hipersonice), că Zelensky ar trebui să „înceteze ostilitățile” și a răspuns scurt la întrebarea despre starea de sănătate a lui Putin: „Trebuie să îi întrebați pe liderii care l-au întâlnit” făcând aluzie la secretarul general ONU Antonio Guterres.

Iată câteva dintre principalele declarații ale lui Lavrov.

Nu vrem să-l răsturnăm pe Zelensky. Nu ne propunem schimbarea de regim la Kiev, aceasta este o specialitate americană. Nici măcar nu vă cerem să renunțați. Ceea ce cerem este ca el să oprească ostilitățile și să-i lase pe civili să plece. Vrem să ne asigurăm că nu mai vin din Ucraina amenințări la adresa Rusiei”. (Faptul că principalul plan al Moscovei era de a lua Kievul este demonstrat de progresul operațiunilor militare de pe teren; doar rezistența ucraineană a împiedicat efectuarea schimbării de regim. Nu este clar ce vrea să spună Lavrov când vorbește despre „Lăsați civilii să plece”). .

- «Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la un acord care să evite un război nuclear, un al treilea război mondial. Mass-media occidentală este cea care a denaturat mesajele noastre și a denaturat obiectivele noastre în această operațiune. Rusia a dezvoltat arme cu ultrasunete pentru a se apăra împotriva unui posibil atac din partea Occidentului. Eram gata să discutăm cu SUA pentru un nou acord de stabilitate strategică, dar omologul american a întrerupt negocierile”. (Rusia a fost prima țară care a folosit arme cu ultrasunete într-un conflict).

- «Zelensky își schimbă constant pozițiile, ucrainenii au sabotat negocierile. Guvernul ucrainean a devenit un instrument al extremiștilor naziști și al guvernului SUA”. (Pozițiile lui Zelensky și cele ale lui Putin au fost exprimate în negocierile al caror progres pare acum deosebit de dificil, mai ales după ce s-a întâmplat la Bucha și Kramatorsk, cu lansarea de rachete asupra civililor care fug din zona de conflict).

- «Faptul că Zelensky este evreu nu înseamnă că nu există elemente naziste în Ucraina și că președintele nu le-a permis. Cei mai răi antisemiți sunt evreii, chiar și Hitler avea origini evreiești”. (Comparația dintre Zelensky, care este de credință evreiască, și Hitler, care a exterminat milioane de evrei, este absolut nemaiauzită nici măcar pentru diplomația rusă în ultimele săptămâni).

- „Rusia nu își propune să grăbească finalizarea operațiunii speciale în Ucraina până la 9 mai, Ziua Victoriei împotriva nazismului. Armata noastră nu își va ajusta în mod artificial acțiunile la nicio dată. Ritmul operațiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea minimizării riscurilor pentru populația civilă și personalul militar rus”. (Moscova repetă, în declarațiile sale diplomatice, că ținta atacurilor sale sunt infrastructurile militare ucrainene - fraze greu compatibile cu imaginile venite din zonele de conflict, în primul rând din Mariupol, oraș practic dărâmat).

- Grupul de mercenari Wagner, ale cărui elemente se află în Ucraina în numele guvernului rus, „este privat și nu are nicio legătură cu statul rus.

"Sunt mulți reprezentanți militari occidentali și mercenari care luptă în Ucraina”. Lavrov nu a adus nicio dovadă care să susțină aceste afirmații.

- Italia este «în fruntea inițiativelor împotriva Rusiei. Pentru noi a fost o surpriză. Eram obișnuiți cu ideea că Italia, datorită istoriei sale, a știut să distingă albul de negru. Au fost politicieni și mass-media din Italia care au depășit standardele diplomatice și jurnalistice bune, ambasada a difuzat materialul și au fost deschise proceduri pentru încălcarea legii de către presa italiană. Dar am o relație minunată cu poporul italian, acest lucru nu este pus în discuție”.

- «Adevărul este unul singur: pe 30 martie, militarii au plecat din Bucha, primarul a declarat victoria și că orașul a revenit la o viață normală. Apoi, după trei zile, au început să-i arate pe acești morți. Nu vreau să intru în detalii, dar este atât de evident că este un fals. Cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Bucha, pe lângă nenumăratele dovezi jurnalistice care arată falsitatea celor spuse de Lavrov, sunt în desfășurare anchete internaționale.

- «Zelensky poate promova pacea: ar fi suficient ca el să nu mai dea ordine criminale trupelor sale naziste. Vrem doar să garantăm siguranța ucrainenilor pro-ruși din estul țării”.

- «Conform schemei concepute de Kremlin, nu se schimbă nimic pentru importatorii de gaze. O vom considera plătită numai după conversia monedei în ruble ». (Uniunea Europeană a declarat inadmisibilă obligația de a plăti gazul în ruble - și în special mecanismul care ar considera plata finalizată doar atunci când suma plătită în euro este convertită în ruble).

Alte stiri din Externe

Ultima oră