Deși este prezentat ca un erou încă de la începutul războiului, președintele ucrainean a fost criticat în ultimele zile. O lumină proastă care ar putea reflecta o anumită oboseală occidentală, scrie Le Parisien.
Criticile se acumulează de două săptămâni. În primul rând, ședința foto a cuplului Zelensky din Vogue, în luna a cincea de război, a iritat mulți utilizatori de internet. Apoi, publicarea într-un ziar german a extraselor dintr-o biografie despre președintele ucrainean a scos în lumina reflectoarelor companiile offshore ale șefului statului. În cele din urmă, un raport al Amnesty a acuzat forțele armate ucrainene pentru că pun în pericol civilii, declanșând furia Kievului.
Volodimir Zelensky, ridicat ca erou încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pare să fie acum într-o perioadă proastă. Dar această imagine pătată este mai presus de toate o reflectare a unei forme de oboseală care s-a instalat de partea occidentalilor, cred specialiștii.
„S-a schimbat puțin starea de spirit. După câteva luni de război cu o unanimitate pro-Ucraina, am putut observa un fel de inversare legată de problemele economice majore”, notează Régis Genté, jurnalist și autor al cărții „Volodimiyr Zelensky: în capul unui erou”. Această inversare, susține el, a fost determinată de politicieni, „ca atunci când Macron a cerut să nu umilească Rusia”.
„Nu schimbă nimic din punct de vedere ucrainean”
În Germania, ziarul conservator Die Welt a selectat extrase dintr-o nouă biografie despre Zelensky care evocă investițiile pe care președintele ucrainean le-ar fi făcut în conturi în străinătate. Această informație nu este o revelație: se referă la documentele Pandora, o investigație jurnalistică publicată în octombrie 2021 care implică șefi de guvern pentru evaziune fiscală. „Nu schimbă nimic din punct de vedere ucrainean, Zelensky era nepopular înainte de război din cauza acestui scandal, își amintește Arnaud Mercier, profesor de comunicare la Universitatea Paris-Panthéon-Assas. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Nu a fugit de conflict așa că oamenii au încredere în el, cel puțin până când situația revine la normal. »
De ce se insistă acum pe acest subiect? „Editorul biografiei a vrut să-și promoveze cartea cu senzaționalism? se întreabă Régis Genté, care amintește că de cealaltă parte a Rinului există un „context tradițional de neîncredere în Statele Unite și NATO”. Sau este aceasta o preocupare de „reechilibrare” din partea presei, astăzi dornice să arate slăbiciunile omului pe care l-au înfățișat ieri ca pe un erou? întreabă din nou jurnalistul.
În general, „am intrat într-un ciclu foarte cunoscut”, estimează Arnaud Mercier, profesor de comunicare la Universitatea Paris-Panthéon-Assas: „După frenezia mediatică, vine banalizarea”. Și odată cu ea, oboseala. Totuși, „oboseala este unul dintre marile pericole pentru Ucraina”, subliniază Gallagher Fenwick, mare reporter, autor al cărții „Volodimir Zelensky: Ucraina în sânge”. „Se poate manifesta printr-o creștere a neîncrederii, instrumentalizată cu pricepere de Rusia, față de Zelensky și Ucraina”, avertizează el.
Comunicare pentru a nu fi uitat
Ședința foto a cuplului prezidențial din Vogue, condus de celebra fotografă americană Annie Leibovitz, vine în acest context, observă el. Kiev „căută un nou releu de comunicare”. Fotografiile, care au fost făcute în timpul unei călătorii a Olenei Zelenska în Statele Unite, au făcut oamenii să se înfioreze, unii denunțând o estetizare a războiului. „Nu a fost, totuși, un interviu plin de farmec care ascunde războiul. Soții Zelensky au folosit Vogue pentru a sensibiliza un alt public”, notează Arnaud Mercier.
„Poate că nu era momentul să o facă, dar principalul lucru pentru țările mici precum Ucraina este să comunice pentru a nu fi uitate. Zelensky folosește toate mijloacele pentru a vorbi cu popoarele și elitele țărilor care pot ajuta țara lui”, spune Régis Genté.
În ceea ce privește raportul Amnesty International, care acuză armata ucraineană că a stabilit baze militare în școli și spitale și că a lansat atacuri din zonele populate, ONG-ul a confundat „neutralitate și obiectivitate”, afirmă Gallagher Fenwick. „Nu putem avea o abordare pur contabilă a realității când situația nu este echivalentă. Rusia și Ucraina nu sunt pe același plan. »