Zelensky a sosit în Arabia Saudită pentru summitul Ligii Arabe

19 Mai 2023
Zelensky a sosit în Arabia Saudită pentru summitul Ligii Arabe

Președintele ucrainean a anunțat că va vorbi la summitul care are loc astăzi la Jeddah (Arabia Saudită). El a spus că îl va întâlni, în special, pe prințul moștenitor Mohammed Ben Salman si va călători duminică în Japonia pentru a căuta mai mult sprijin diplomatic și militar, în pregătirea unei contraofensive împotriva forțelor ruse, scrie Les Echos

După un turneu european în urmă cu câteva zile, care l-a purtat la Roma, Berlin , Paris și Londra , Volodymyr Zelensky a părăsit din nou Kievul pentru a căuta mai mult sprijin diplomatic și militar în pregătirea unei contraofensive generale împotriva forțelor ruse.

La bordul un avion închiriat de guvernul francez, președintele ucrainean a sosit pentru prima dată vineri la Jeddah, Arabia Saudită, pentru a participa la summitul Ligii Arabe. El ar putea astfel eclipsa vizita președintelui sirian Bashar Al-Assad, care revine acolo după doisprezece ani de suspendare.

Cooperare cu saudiții

Într-un tweet de la prânz, Volodymyr Zelensky a anunțat că a sosit la fața locului și a enumerat subiectele pentru discuție: „Prizonieri politici în Crimeea și în teritoriile ocupate temporar, întoarcerea poporului nostru, formulă de pace, cooperare energetică”. El adaugă: „Arabia Saudită joacă un rol important și suntem gata să ducem cooperarea noastră la un nou nivel”.

Președintele ucrainean va avea foarte multe discuții cu mai mulți membri ai Ligii Arabe care au avut grijă să mențină bune relații cu Moscova sau au adoptat atitudini ambivalente față de conflict.

Este cazul, de exemplu, al Emiratelor Arabe Unite , care găzduiește și mulți oligarhi ruși sancționați de occidentali. Sau chiar Algeria, un aliat militar de multă vreme al rușilor, care s-a abținut de la votul la ONU pentru a condamna invadarea teritoriului ucrainean de către forțele ruse.

Cererea de avioane de luptă

Duminică, Volodymyr Zelensky va călători și la Hiroshima, Japonia, unde are loc summitul G7. Liderul ucrainean urma să intervină inițial acolo prin videoconferință. „Lucruri foarte importante se vor decide la fața locului și, prin urmare, prezența, prezența în persoană a președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

Care vor fi aceste lucruri importante care cer președintelui ucrainean să vină în Japonia? El le-ar putea reitera aliaților săi cererea de avioane de luptă, în timp ce țările europene încep să discute despre posibila livrare a F-16 de fabricație americană.

Volodymyr Zelensky ar putea, de asemenea, să caute discuții unu-la-unu cu liderii Indiei, foarte dependenți de Rusia, Indonezia și Brazilia, al căror președinte Lula a stârnit proteste cerând încetarea livrărilor de arme către Kiev . Cele trei țări participă și ele la întâlnirea G7.

Sancțiunile împotriva Moscovei au fost deja anunțate de la începutul summitului de vineri. Statele Unite au anunțat la deschiderea unor măsuri „semnificative” împotriva „mașinii de război ruse”. Marea Britanie a urmat să anunțe măsuri împotriva sectorului minier al Rusiei, inclusiv a industriei sale lucrative de diamante , care aduce Moscovei miliarde de dolari în fiecare an.

Alte stiri din Externe

Ultima oră