WashingtonPost: Zelensky plănuiește atacuri în interiorul Rusiei - documente americane dezvăluie un lider cu instincte agresive în contrast cu imaginea lui publică

14 Mai 2023
WashingtonPost: Zelensky plănuiește atacuri în interiorul Rusiei - documente americane dezvăluie un lider cu instincte agresive în contrast cu imaginea lui publică

Zelensky, în privat, plănuiește atacuri îndrăznețe în interiorul Rusiei, potrivit unui articol de la Washington Post publicat sâmbătă din documentele secrete ale serviciilor secrete americane care detaliază comunicările dintre președintele ucrainean șefii săi de stat major. Interceptările americane dezvăluie instinctele agresive ale liderului ucrainean, un contrast marcant cu imaginea sa în fața publicului ca om de stat calm și stoic care înfruntă atacul brutal al Rusiei.

Zelensky și-ar fi propus în special să „ocupe orașele de graniță rusești” , să „bombardeze o conductă de petrol care transportă petrol rusesc în Ungaria” și să efectueze lovituri în Rusia cu rachete cu rază lungă de acțiune sau folosind drone, dezvalui Washington Post

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a câștigat încrederea guvernelor occidentale refuzând să folosească armele pe care le primește pentru atacuri în interiorul Rusiei și acordând prioritate țintirii forțelor ruse în interiorul granițelor Ucrainei.

Însă în spatele ușilor închise, liderul Ucrainei a propus să meargă într-o direcție mai îndrăzneață - ocuparea satelor rusești pentru a câștiga pârghie asupra Moscovei, bombardarea unei conducte care transferă petrol rusesc în Ungaria, membru NATO, și tânjind în privat după rachete cu rază lungă de acțiune pentru a atinge ținte în interiorul granițelor Rusiei, conform documentelor secrete ale serviciilor de informații americane care detaliază comunicările sale interne cu asistenți de top și lideri militari.

Documentele, care nu au fost dezvăluite anterior, fac parte dintr-o scurgere mai amplă a secretelor americane vehiculate pe platforma de mesagerie Discord și obținute de The Washington Post. Ele dezvăluie un lider cu instincte agresive, care contrastează puternic cu imaginea lui publică de om de stat calm și stoic care rezistă atacului brutal al Rusiei. Informațiile au fost culese prin intermediul comunicațiilor digitale interceptate, oferind o privire rară asupra convorbirilor lui Zelensky.

Pentagonul, unde înalți lideri militari americani au fost informați cu privire la aspectele prezentate în documentele scurse, nu a contestat autenticitatea materialelor.

În unele cazuri, Zelensky este cel care înfrânează ambițiile militare ale subordonaților săiîn câteva altele, el este cel care propune acțiuni militare riscante.

Într-o întâlnire de la sfârșitul lunii ianuarie, Zelensky a sugerat Ucrainei „să efectueze lovituri în Rusia” în timp ce mută trupele terestre ucrainene pe teritoriul inamic pentru a „ocupa orașe de graniță ruse nespecificate”, potrivit unui document etichetat „secret superior”. Scopul ar fi „de a oferi Kievului efect de pârghie în discuțiile cu Moscova”, se spune în document.

Într-o întâlnire separată la sfârșitul lunii februarie cu generalul Valery Zalujny, comandantul militar superior al Ucrainei, Zelensky „și-a exprimat îngrijorarea” că „Ucraina nu are rachete cu rază lungă de acțiune capabile să ajungă la desfășurarea trupelor rusești în Rusia și nici nimic cu care să le atace”. Zelensky „a sugerat apoi ca Ucraina să atace locații nespecificate de desfășurare în Rostov”, o regiune din vestul Rusiei, folosind în schimb drone, potrivit unui alt document clasificat.

Într-o întâlnire la mijlocul lunii februarie cu viceprim-ministrul Iulia Svrydenko, Zelensky a sugerat Ucrainei să „explodeze” conducta Drujba, construită de sovietici, care furnizează petrol Ungariei. „Zelensky a subliniat că... Ucraina ar trebui doar să arunce în aer conducta și să distrugă probabil industria [prim-ministrului] ungar, Viktor Orban, care se bazează în mare parte pe petrolul rusesc”, se spune în document.

În detalierea conversației, oficialii serviciilor de informații admit că Zelensky „și-a exprimat furia față de Ungaria și, prin urmare, ar putea face amenințări hiperbolice, fără sens”, o calificare care nu însoțește celelalte relatări ale lui Zelensky care sugerează o acțiune militară îndrăzneață. Deși Ungaria este în mod nominal parte a alianței occidentale, Orban este considerat liderul cel mai prietenos cu Kremlinul din Europa.

Întrebat dacă a sugerat să ocupe părți ale Rusiei, Zelensky, în timpul unui interviu pentru Washington Post, a respins afirmațiile serviciilor de informații americane drept „fantezii”, dar și-a apărat dreptul de a folosi tactici neconvenționale în apărarea țării sale.

„Ucraina are tot dreptul să se protejeze și noi o facem. Ucraina nu a ocupat pe nimeni, ci invers”, a spus Zelensky. „Când au murit atât de mulți oameni și au fost gropi comune și oamenii noștri au fost torturați, sunt sigur că trebuie să folosim orice truc.”

Folosirea de rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în interiorul Rusiei este un subiect deosebit de sensibil pentru Casa Albă, care s-a îngrijorat de mult timp că conflictul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și ar putea forța un impas catastrofal între Statele Unite și Rusia, cea mai mare putere nucleară din lume.

Deși Washingtonul i-a oferit lui Zelensky armament avansat în valoare de miliarde de dolari, președintele Biden a respins constant cererea liderului ucrainean de a oferi ATACMS cu rază lungă de acțiune, prescurtare pentru Sistemul de rachete tactice al armatei, capabil să lovească ținte de până la 185 de mile distanță. De la începutul războiului, Biden a spus că Statele Unite „nu încurajează și nu permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale”.

Întrebat despre informațiile care indică faptul că a luat în considerare utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, Zelensky a spus că nu este ceva ce Ucraina are în vedere. „Nimeni în țara noastră nu a dat ordine pentru ofensive sau pentru lovituri pe teritoriul Rusiei”, a spus el.

Nu este clar dacă Statele Unite au împărtășit cu națiunile aliate relatări despre afirmațiile lui Zelensky, dar președintele ucrainean continuă să se bucure de sprijinul puternic al guvernelor occidentale, care i-au oferit o gamă din ce în ce mai sofisticată de armament.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, un sistem de rachete de croazieră cu capabilități ascunse, are o rază de acțiune de 155 de mile, depășind cu mult raza de 50 de mile a lansatoarelor HIMARS furnizate de SUA.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat vineri că racheta va oferi Ucrainei „cea mai bună șansă” de a se apăra și va fi utilizată doar „pe teritoriul suveran al Ucrainei”. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Marii Britanii la Washington a refuzat să comenteze dacă remarcile lui Zelensky care au fost divulgate în presă ar putea da o pauză Londrei cu privire la decizia sa.

Administrația Biden spune că comentariile interceptate ale lui Zelensky nu sunt cauza pentru reținerea ATACMS.

„Ucraina s-a angajat în mod repetat să folosească armele furnizate de SUA în mod responsabil și strategic atunci când este nevoie pentru a contracara agresiunea rusă și suntem încrezători că va continua să fie cazul”, a spus un oficial american al apărării care, ca și alții intervievați pentru acest raport, a vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta un subiect sensibil.

De anul trecut, Zelensky a promis că Ucraina nu va folosi niciodată armele SUA pentru a lovi în interiorul Rusiei, un angajament pe care Casa Albă spune că și-a îndeplinit-o.

„Președintele Zelensky și-a respectat promisiunile pe care le-a făcut președintelui Biden și nu credem că asta se va schimba”, a spus un înalt oficial al administrației.

Un motiv pentru care nu furnizează rachete cu rază lungă de acțiune este „relativ puține ATACMS” pe care Statele Unite le au pentru propriile nevoi de apărare, a declarat generalul Mark A. Milley, președintele șefilor de stat major comun, pentru Defense One în martie.

Zelensky, însă, a spus că crede că Statele Unite nu trimit arme pentru că nu au încredere în Kiev.

„Cred că le este frică să nu le folosim pe teritoriul Rusiei”, a spus Zelensky pentru Washington Post. „Dar le-aș spune întotdeauna partenerilor noștri... „Avem o țintă prioritară pentru care cheltuim pachetele de muniții pe care le primim și le cheltuim pentru dez-ocuparea teritoriilor pur ucrainene”, a spus el.

Deși nu există niciun indiciu că Ucraina a folosit rachete occidentale pentru a lovi teritoriul rus, nu același lucru se poate spune despre utilizarea de către Kiev a dronelor armate.

Exploziile cauzate de vehicule aeriene fără pilot au devenit un eveniment obișnuit în Rusia, inclusiv la Rostov, unde o dronă s-a prăbușit într-o rafinărie de petrol în această lună. Oficialii ucraineni sunt adesea tăcuți cu privire la incidente, sugerând că sunt responsabili, fără să-și asume direct responsabilitatea.

Două atacuri cu drone din decembrie asupra bazei aeriene ruse Engels din Saratov, la mai mult de 370 de mile de granița cu Ucraina, au arătat „că avem capacitatea de a ajunge cu mulți kilometri mai departe decât s-ar putea aștepta”, a spus Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Securității Naționale și Apărării Ucrainei, într-un interviu la începutul acestui an.

Rusia a acuzat în această lună Ucraina că a organizat un atac cu drone cu scopul de a-l ucide pe președintele Vladimir Putin la Kremlin. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și verificate arată două drone care se îndreaptă spre Kremlin la aproximativ 2:30 dimineața, ora locală. Acuzația a fost respinsă cu forță de oficiali ucraineni, inclusiv de Zelensky.

Nu toate documentele clasificate arată că Zelensky face eforturi pentru acțiuni mai agresive.

Un document descrie un plan elaborat de agenția de informații militare a Ucrainei anul trecut pentru a desfășura atacuri sub acoperire asupra forțelor ruse din Siria folosind ajutorul secret al kurzilor. Complotul detaliat ar fi deschis un nou câmp de luptă la mii de mile de Ucraina, dar în decembrie, Zelensky și-a îndrumat asistenții să „înceteze planificarea operațiunilor împotriva forțelor ruse în Siria”, se spune în document, fără a explica de ce planul a fost abandonat.

Zelensky, în interviul recent, a spus că își rezervă dreptul de a explora o serie de opțiuni militare.

„Am o mulțime de generali cu care lucrez”, a spus Zelensky. „Și acestea sunt conversațiile mele personale.”

„Războiul este despre ocuparea Ucrainei”, a adăugat el. „Ucraina trebuie să câștige”

Alte stiri din Externe

Ultima oră