Von der Leyen, Costa si Kallas au fost aprobați de negociatori pentru funcțiile de top din UE

25 Iun 2024
Von der Leyen, Costa si Kallas au fost aprobați de negociatori pentru funcțiile de top din UE

Cei șase lideri UE care negociază cele mai importante locuri de muncă din bloc au convenit că germanul Ursula von der Leyen, portughezul António Costa și estoniana Kaja Kallas ar trebui să obțină cele mai înalte funcții la Comisia Europeană, Consiliul European și serviciul de politică externă, potrivit cinci oficiali UE, scrie Politico

Cei șase negociatori sunt premierul grec Kyriakos Mitsotakis și premierul polonez Donald Tusk (pentru Partidul Popular European), premierul spaniol Pedro Sánchez și cancelarul german Olaf Scholz (pentru socialiști), precum și președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte (pentru liberali).

Următorul pas va fi o întâlnire a liderilor UE, joi, la Bruxelles, la care cele trei nume vor fi prezentate șefilor de stat și de guvern, spre aprobare.

Unul dintre oficiali, toți vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta despre negocierea sensibilă, a declarat că premierului italian Giorgia Meloni nu-i va plăcea că ea (din nou) nu a fost implicată în negocieri, așa cum este acum grupul său politic din Parlamentul European al treilea ca mărime după alegerile europene din iunie.

Meloni nu a făcut parte din discuția de marți, ca o condiție impusă de liberali și de grupurile de centru-stânga, care au promis să nu o susțină pe von der Leyen dacă ajungea la înțelegeri cu liderul italian.

Totuși, Italia este probabil să obțină un portofoliu foarte înalt în următoarea Comisie Europeană.

Același oficial a spus: „Acum că sunt de acord, acest lucru [ar trebui să treacă] prin Consiliul European cu ușurință”.

Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orbán a scris pe rețelele de socializare, după ce marți a apărut știrea că acordul „încheiat de PPE cu stânga și liberalii este împotriva a tot ceea ce se bazează UE. În loc de includere, seamănă semințele divizării. Înalții oficiali ai UE ar trebui să reprezinte fiecare stat membru, nu doar stângai și liberalii!”

Alte stiri din Externe

Ultima oră