Vladimir Putin vrea să organizeze Jocurile BRICS în 2024 în concurență cu Jocurile Olimpice de la Paris

19 Mai 2023
Vladimir Putin vrea să organizeze Jocurile BRICS în 2024 în concurență cu Jocurile Olimpice de la Paris

Președintele rus a cerut guvernului său să facă propuneri pentru organizarea unui concurs care să reunească, anul viitor, Rusia, Brazilia, India, China și Africa de Sud, scrie Le Monde

In timp ce participarea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 este încă incertă, Vladimir Putin plănuiește să-și organizeze propriul eveniment. Președintele Federației Ruse a cerut miercuri guvernului său să lucreze la propuneri de găzduire a Jocurilor BRICS, care vor reuni Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud în 2024.

Aceste propuneri ar trebui să fie elaborate și prezentate până la 1 iulie conform decretului prezidențial publicat pe site-ul Kremlinului, transmite agenția de presă rusă TASS. Prim-ministrul Mihail Michoustin a fost numit pentru a supraveghea implementarea acestui decret prezidențial.

Pe 2 mai, în timpul unei întâlniri guvernamentale cu domnul Putin, ministrul rus al sportului, Oleg Matyțin, sugerase să se organizeze Jocurile BRICS [în Rusia] în 2024, când Rusia va prezida BRICS”, subliniind că un astfel de eveniment ar urma să să fie „foarte relevant, având în vedere perspectiva extinderii platformei BRICS în ceea ce privește noile state membre” . Această competiție ar putea avea loc în toamna anului 2024.

În februarie, ambasadorul Africii de Sud la BRICS, Anil Sooklal, a declarat că Iranul și Arabia Saudită se numără printre țările care au solicitat oficial aderarea și că alte țări și-au exprimat interesul de a adera, inclusiv Argentina, Emiratele Arabe Unite, Algeria, Egipt, Bahrain și Indonezia.

Această inițiativă rusă vine în momentul în care, pe 28 martie, în ciuda războiului care se desfășoară în Ucraina, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a reiterat recomandarea pe care o făcuse la sfârșitul lunii ianuarie de a reintroduce sportivii ruși (și belarusi) sub steag neutru, cu condiția să nu sprijine activ războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, CIO a lăsat decizia de a aplica această recomandare federațiilor sportive internaționale. El nu a precizat nimic, la această etapă, cu privire la Jocurile din 2024.

Alte stiri din Externe

Ultima oră