La rândul său, Kremlinul a indicat că cei doi președinți vor discuta „parteneriatul lor cuprinzător și cooperarea strategică” și „vor defini domeniile-cheie de dezvoltare a cooperării ruso-chineze, schimbându-și totodată opiniile asupra problemelor internaționale și regionale . Ei vor semna împreună o declarație comună, potrivit Kremlinului, și vor participa la o ceremonie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre cele două țări.
Presiune asupra Beijingului
Vladimir Putin se va întâlni și cu premierul Li Qiang și va merge în orașul nordic Harbin pentru un târg comercial și de investiții, potrivit aceleiași surse. Mulți experți consideră că Rusia este din ce în ce mai dependentă de China, care a devenit un partener economic crucial în fața avalanșei de sancțiuni occidentale impuse ca răspuns la ofensiva sa militară. În ultimele luni, Beijingul a îndepărtat în mod repetat criticile occidentale cu privire la legăturile sale cu Moscova, beneficiind în același timp de importurile reduse de gaz și petrol de la vecinul său.
Speriate de amenințările cu sancțiunile americane, băncile chineze au devenit însă mai precaute în tranzacțiile cu Rusia în ultimele luni, suspendându-le sau reducându-le. „Rușii vor ca China să facă mai mult pentru a-i sprijini, ceea ce China este reticentă să facă pentru că nu vrea să-și compromită relațiile cu Occidentul ”, a declarat pentru AFP Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia. Comerțul dintre China și Rusia a explodat de la invazia Ucrainei și va ajunge la 240 de miliarde de dolari (222 de miliarde de euro) în 2023, potrivit vămilor chineze.
Dificultăți economice
Dar exporturile lunare chineze către vecinul său rus au scăzut în martie și aprilie anul acesta, deoarece Washingtonul a amenințat cu sancțiuni împotriva instituțiilor financiare care susțin efortul de război al Rusiei . Se fac presiuni pe Beijing să-și slăbească legăturile economice cu Moscova, sub pedeapsa de a fi nevoit să se confrunte cu sancțiuni care ar da o nouă lovitură unei economii chineze deja fragile. „Băncile chineze sunt îngrijorate de impactul asupra reputației lor și caută să evite sancțiuni majore ”, subliniază Elizabeth Wishnick, specialist în relații chino-ruse la think tank-ul american CNA. „Băncile mari chineze doresc cu siguranță să evite acest scenariu, având în vedere dificultățile economice actuale la nivel național ” .
Această vizită a președintelui Putin la Beijing, după realegere, amintește de călătoria făcută de Xi Jinping în Rusia după ce a obținut anul trecut un al treilea mandat. Mai mulți experți consideră că vizita din această săptămână va servi la reafirmarea relației strânse dintre cei doi lideri, precum și la semnarea unor acorduri și pledează pentru creșterea comerțului.
Președintele rus știe perfect că Beijingul rămâne hotărât să susțină Moscova și să formeze astfel un front unit în fața a ceea ce ei denunță ca hegemonie americană asupra lumii, subliniază acești experți. „Rușii nu sunt deosebit de emoționați și naivi”, notează Alexander Gabuev de la Centrul Carnegie Rusia Eurasia. „Ei știu foarte bine că legăturile cu Occidentul sunt foarte importante pentru China ”, dar „sunt siguri că China nu îi va dezamăgi ” .